Jenny Wilson Webb Jenny Wilson Webb

JENNY WILSON

Jenny Wilson är en av de senaste 15 årens viktigaste svenska artister. Så var det sagt. Få har förmått sig att förmedla en sådan rå, naken angelägenhet med popmusik som farkost. Att hennes skivor ofta haft en dramatisk tematik är långt ifrån hela förklaringen – många konstnärer bearbetar ju mer eller mindre traumatiska erfarenheter i sina uttryck. Hennes genialitet vilar snarare i hur hon omvandlat sin giv till något som är lika musikaliskt bländande som emotionellt omvälvande. Att det personliga är politiskt har blivit något av en plattityd, men Jenny Wilsons karriär visar att det fortfarande finns relevans i devisen. Oavsett om ämnet har varit barndomen, moderskap, en kamp med bröstcancer eller erfarenheter av en våldtäkt så tar Wilsons skivor avstamp i det mest personliga för att berätta något större om världen vi lever i idag.

Wilsons senaste, tokhyllade album EXORCISM (2018) har en talande titel. Det är nämligen just en exorcism, en utdrivning, som det handlar om. För ett par år sedan blev Wilson utsatt för en våldtäkt och det är detta smärtsamma övergrepp som bearbetas. Över pulserande basar och karga syntar berättar Wilson sårbart och klarsynt om desperation, hämndtankar, ilska, läkarbesök, paralyserande ångest och i slutändan får vi både en omskakande inblick i hur det är att vara offer för en våldtäkt men också en nödvändig tonsättning av me-too epoken. När nu Excorsism-skivan flyttat till livescenerna har reaktionerna varit lika lyriska som vid skivsläppet. Med en fantastisk ljusshow, spektakulära kostymer och ett par dussin käftsmällar till kompositioner så får konsertpubliken chansen att dansa ut demonerna tillsammans med Jenny Wilson.

Jenny Wilson är en av våra absolut viktigaste artister de senaste tio–femton åren och när olika priser ska börja fördelas framåt nästa vinter lär hennes namn definitivt finnas med bland kandidaterna. »Exorcism« ger inte bara en röst åt alla som råkat fruktansvärt illa ut, det är också ett stycke stor svensk popkonst.

Sonic

Pressbilder

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.