Jj Webb Jj Webb

JJ

Även om JJ inte precis har varit tysta mellan 2010 års jj no. 3 och nutid – när de släppt mixtapen kills och en samling av samarbeten och singlar (jj no. 4 [2012] och videoreleasen My Boyz som kom under sent 2013), har fokus stadigt legat på arbetet med V. Allt som duon tidigare producerat har varit en del av resan mot en kulmen de alltid försökt att nå. Men precis som My Boyz existerar på egen hand, gör även det nya albumets material – alltid sett som en helhet, separerad  från andra projekt trots att det bär med sig DNA från föregångarna.

JJ:s framväxt i mars 2009 var både betydelsefull och mystisk. En debutsingel, ”jj no.1”, förtrollade musikpressen - existerande över både indiepop och hiphopspektra, spännande ny och samtidigt frustrerande odefinierbar. Det var en smak, en doft, något ogripbart, ett intryck utan påtvingande kraft. Musiken var där, men inte mycket mer – skaparna bakom den var anonyma.

Det första fullängdsalbumet, jj no. 2, blev en kritikerhit, och låg högt på inflytelserika bloggares årsbästalistor. Under 2010 kom på ett sätt en uppföljare, jj no. 3, en studiosamling från samma sessions, med samma ramar som föregångaren. Även den togs emot fint, och placerade upphovsmakarna i en position där de inte längre kunde ignorera efterfrågan kring ett avslöjande om vilka de verkligen var. Så Elin Kastlander och Joakim Benon trädde fram, i Marcus Söderlund- regisserade videon till Let Go.

Det som JJ har fångat med V, deras första album på fyra år (ute 19/8 på Sincerely Yours/Secretly Canadian) är ett sammanhängande album olikt något de tidigare gett ut. Medan jj no. 2 och jj no. 3 först utformades som ett dubbelalbum – vilket säkert kan ha förvirrat en del lyssnare – är allt nu mer kompakt, mer koncentrerat, alla sinnen skärpta. Det är tolv låtar som spänner över en bredd av komponerande tillvägagångssätt, men som behåller en popsmart tillgänglighet och förmedlar känslor på väldigt ärliga villkor.

JJ är redo att, som Joakim Benon uttrycker det; ”kommunicera med världen”, på ett annat sätt än de tidigare gjort. De omfamnar, de drar sig inte tillbaka. Dessutom, mysterier är snarare mer frustrerande än fascinerande utan en upplösning.

JJ

Pressbilder

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.