Xovofficial Portrait Xovofficial Portrait

XOV

Lör 19 Jan DEBASER STOCKHOLM

Men allt började strax innan. XOV:s karriär inleddes egentligen med ett Twitter-meddelande från nyzeeländska popundret Lorde. Hon hade fått i uppdrag att välja ut soundtracket till filmen The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) – och ville att XOV skulle vara med på skivan. Resultatet blev "Animal" – ett spår som fick dela album med låtar från bland andra Tove Lo, Grace Jones, Kanye West och Duran Duran.

I januari 2015 släppte XOV debut-EP:n ”Lucifer” som fick en rad internationella musikkritiker att beskriva fenomenet XOV med ord som ”a Swedish superstar in the making” och ”deliriously over the top, and resoundingly confident”. PSL, Expressen, Spotify och GAFFA listade honom som en av årets mest intressanta artister . Under sommaren spelade XOV på olika festivaler och i oktober samma år kom debutalbumet, "Wild".

Albumet fick flera fina fyror i betyg: Expressen skrev bl. a. "Ruskigt hittigt och som en dröm om en annan, mycket bättre värld", Sydsvenskan "Lite som att titta i en perfektionists privata dagbok och plötsligt se innerligheten i avsändarens talang" och Västerbottens-Kuriren "Med 'Wild' kan XOV stoltsera med en av årets mest lovande debutalbum.".

Efter det blev det lite tyst på musikfronten. Hösten 2015 ägnade XOV parallellt åt I AM YOU, organisationen han startade med anledning av den svåra flyktingsituationen på grekiska ön Lesbos. Han bildade volontärteam som åkte ned i omgångar för att hjälpa till med förnödenheter och läkarvård. I AM YOU fyller 3 år i oktober 2018 och har välkomnat över 800 volontärer från hela världen. Idag bedriver organisationen förskola och flera sociala projekt i flyktingläger i Grekland.