Wow The Strokes 1080X1920 Wow The Strokes 1080X1920

The Strokes [US] till Way Out West!

Äntligen tillbaka i Sverige. Ett av de bästa rockbanden. Ett av de största rockbanden. Ett av de mest newyorkiga New York-banden. Sannolikt de enda popstjärnorna och helt säkert de enda stilikonerna sprungna ur millennieskiftets rockvåg. "Elegantly wasted", som Rolling Stone slog fast i en artikel, dök de upp när vi som mest behövde dem. År 2020 gör vi det tveklöst fortfarande, kanske mer än någonsin.

Att kunna presentera The Strokes som avslutningsakt på Way Out West fredag 14 augusti är en dröm som går i uppfyllelse – både för oss och för tusentals skandinaviska fans. Bara tanken på att få höra de inledande tonerna av Last Nite eller Reptilia en underbar sommarkväll i Slottsskogen gör oss ordentligt knäsvaga.

EP:n The Modern Age, släppt i januari 2001, var inget annat än en sensation. Ännu mer fängslande är det faktum att den fortfarande låter som en. Rastlös, rå, uppkäftig, sensuell. Inte underligt att NME satte bandet på omslaget inte bara en utan två gånger innan det ens fanns ett album ute.

Debutfullängdaren Is This It, en omedelbar klassiker, sålde i drivor på direkten, gjorde kvintetten till rockstjärnor och hade en enorm betydelse. Band som Arctic Monkeys, The Libertines och Kings of Leon skulle knappast existera utan den skivan. Trots massiv press stretade Julian Casablancas, Nick Valensi, Albert Hammond Jr, Nikolai Fraiture och Fabrizio Moretti på och infriade alla förväntningar med den mer slicka och effektiva uppföljaren Room On Fire, vilken cementerade bandets status som den erans mest vitala rockband. Tre plattor (ännu en lär förresten vara på ingång) och många år senare låter The Strokes lika fräscha i dag som de gjorde när det begav sig.

Exemplifierat var deras gig på Barclays Center i Brooklyn på nyårsafton en triumf, full av energi och hits som aldrig åldras. ”When we was young, oh man did we have fun” sjunger Casablancas i Someday. Det roliga får en fortsättning i Slottsskogen i augusti.