Yemi Yemi

YEMI

Det senaste året har Yemi blivit en favorit för smakdomare som Rodeo, P3:s musikguiden och Nöjesguiden. De sistnämnda kallade hans singel Fenix för ”en rödfiltrerade adrenalinchock, gjord för att slita sönder sulor till medan synder dryper längs kroppen”. Och efter ett gäng hyllade singlar som Filer och Kall kommer nu albumdebuten Neostockholm.

Yemi är 24 och visserligen del av en ny generationen rotlösa rappare, ointresserad av att representera en geografisk plats och influerad av internets collage av uttryck. Samtidigt har han grundat sin musikaliska identitet i Sverige och Europa i en genre som ofta imiterar estetiken från svart amerikansk hiphopkultur. Yemi rappar om att skina som en svart europé klädd i designermärken från Milano.

Kalla låtar ”kommer naturligt” för Yemi och hans videos utspelar sig gärna i karga svenska landskap. Skogar, sjöar eller skidbackar där ”vi har vinter för alltid”.

Tillsammans med sina bästa vänner Busu och Teo Sweden i Europagang har Yemi byggt upp en lojal fanskara via soundcloud och sociala medier som delar deras vision. Yemi brukade teckna mycket under uppväxten. Kanske är det därför som han börjar sina låtar med att tänka på en färg och sedan låter verser, atmosfär och video gå i samma ton. Kanske är det därför han beskriver sin musik som ”impressionistisk”. Det är stora gester och överdrivna känslor som blåses upp, fångas in och sedan komprimeras till mp3:or. Yemi började själv producera i 10- årsåldern och nu samarbetar han även med stjärnproducenten Yung Gud.

Resultatet är dimmig emorap i samma ådra som dekadenta autotune-rapparna Future och Chief Keef, men som injicerats med en melakoli från den svenska folksjälen och harmonierna från 90- talets bespottade Eurodancemusik. Yemis mindset representerar det folk ”inte vill erkänna är Europa mer än själva Europa”.

Solodebuten Neostockholm är inte en referens till en fysisk plats, mer till Yemis egen ljudvärld: ett europeiskt Metropolis byggt på extas och svenskt vemod som reser sig ur skuggan av vår huvudstad.

- Eurodance är en del av vårt musikarv som 90-talskids. Det ligger där i bakhuvudet på samma sätt som svenska visor, så det känns naturligt. Jag gillar att det brukar vara dystra men samtidigt lekfulla och fett cheesy produktioner. Det är två väldigt separata känslor egentligen men som flyter ihop bra.

Yemi

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.