Iiris Viljanen pressfoto 1 2020jpg Iiris Viljanen pressfoto 1 2020jpg

IIRIS VILJANEN

Vardagssorgerna har tagit en väldig plats under det här märkliga året. Men nu kommer Iiris Viljanen med en lätt förmaning om att vi ska glömma dem alla, åtminstone för en stund. I oktober släpptes nämligen nya tvåspråkiga singeln “Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla” och nu kan vi också berätta den fantastiska nyheten att Viljanen gör en soloturné i jul, i samband med kommande albumet "En finsk jul".

En textförfattare och pianist som ingen annan. Hennes noveller från tillvarons olika stadier och situationer, om allt ifrån kattbegravningar till PMS, undgår inte att beröra någon. Förstärkt av att Iiris Viljanen framför sin lyrik med såväl melankoli som skönhet. Alltsammans säreget, samtidigt som publiken lätt kan känna igen sig. Iiris har en blick som fångar det vi andra möjligen ser men inte alltid reflekterar över och ett tilltal som får oss att lyssna. Eller som Andres Lokko skrev i en recension för Svenska Dagbladet: ”Iiris Viljanen har en magistral och beskäftig ton som klär hennes ivriga lyrik. Just rösten, den finlandssvenska pratsången (snarare än regelrätt rap), är ett mångbottnat instrument med förmågan att dramaturgiskt ändra musikens riktning och lyrikens intentioner med knivskarp och blicksnabbt teatral tydlighet". Iiris Viljanen har spelat piano sedan hon var liten och spelat allt i från jazz till klassiskt. Under åren har hon utvecklat en speciell spelstil som är väldigt rytmisk och känslosam. Hennes spel och kompositioner har sagts likna bland annat Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin. I en recension om nya skivan i Värmlands Folkblad skrev Björn Stefanson: "Hon skulle klara att ta ut kompassriktningen för vilket jazzkapell som helst och antagligen också rocka paljetterna av Elton John om det behövdes”.

Iiris Viljanen slog igenom med bandet Vasas flora och fauna. 2016 solodebuterade hon med dels instrumentalplattan Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces, dels den mäkta hyllade popskivan Mercedes. Fyra år senare följde hon upp med albumet Den lilla havsfrun med gäster som skådespelaren Stina Ekblad och Gustav Ejstes från Dungen.

LYSSNA!

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.

Pressbilder: