Imenella

Året är 2000. I en lägenhet i en förort till Stockholm pryds väggarna av posters på Britney Spears, N’Sync, Backstreet Boys, Janet Jackson och Michael Jackson. Ett kanske typiskt barnrum för en 12-åring som växt upp under 90-talet MTV-era när populärmusik fick stor plats i media och samhället. Den som huserar här är dock ingen vanlig unge. 2018 slår hon ner i Sveriges musikvärld med den stenhårda ”Moves”. Innan dess hade hon redan en karriär som professionell dansare, framförallt inom dancehall, och har turnerat världen över samt koreograferat andra svenska stjärnor som Linda Pira. Hitsen ”Chagga”, ”Fantasifull”, ”Badman flow” följer och EP:n ”TRO”. Hon vinner en Grammis, Årets Nykomling 2019. Hennes egna shower, inte minst det minnesvärda uppträdandet på samma gala året därpå, visar vilken unik talang hon är. Men Imen ”Imenella” Kalsan Mohamed är inte ”bara” en rappare, eller dansare för den delen. Vilket hon släppte fri på debutalbumet ”Gemini”.

Där hon mest har utvecklats är på det personliga planet. Trots hennes självklara attityd beskriver hon det som att hon tidigare använt kaxighet och dansens battlande som hennes terapi där hon kunnat uttrycka sin ilska. Just i de stunderna mådde hon som bäst. Bakom fanns obearbetade barndomstrauman och en dålig självkänsla. Att hantera hypen hon fick vid debuten och förväntningarna som följde, trots att hon egentligen var ny inom musiken, byggde på det dåliga måendet. Att pandemin kom och turnerandet ställdes in räddade henne, då hon fick tid att ta hand om sig själv och gå in i studion. Efter en resa till London för att hälsa på sin kusin Yasin hamnade hon i studion med honom och han uppmuntrade henne att experimentera och utmana sig själv, eller våga ta fram, det hon själv ville göra. Med bättre mående, nya verktyg och nyfunnen inspiration påbörjades resan mot ”Gemini”.

Hon omgav sig med producenten Lukas Nathanson som hon gjort hela skivan med och även tagit hjälp av Keya. Förutom Yasin som gäst finns även en låt med sin andra kusin Cherrie samt ett samarbete med Myra Granberg. Imenella sjunger mer och rappar mindre. Hon har hittat vad hon kallar ett mognare sound där hon omhuldar sin kärlek för pop utan att det är pop rakt av. Spår av dancehall och r’n’b finns där och drilltrummor är den röda tråden som går igenom hela skivan. Om det var vit, kommersiell pop som var hennes första kärlek (”älskade deras musik men var inte bra för min självbild”), hittade hon sedan sina förebilder i artister som Beyoncé och Nicki Minaj (”Jag dör för Nicki, hon är definitionen av vad jag vill vara, hon och Beyoncé är fulländade artister som gör allt”).

Imenella har en ”fanwall” hemma med bilder på bland andra Missy Elliott, Aaliyah, Britney Spears, Cher, Janet Jackson, Linkin Park, Blink-182 och Shania Twain. Med ”Gemini” har hon dock mest tittat på sin närhet än andra sidan Atlanten.

Efter släppet av Gemini 2022 med efterföljande turné så har Imenella bland annat arbetat med det hyllade dansprojektet RULE samt ny musik som väntas släppas våren 2023.

IMENELLA

Pressbilder

2.28 MB
2.93 MB
1.42 MB
1.11 MB
993.72 KB