Ttw5 Ttw5

THE TARANTULA WALTZ

Lör 18 Jan MEJERIET LUND

TTW har aldrig tagit några genvägar. Debuten kom 2007 och sedan många år tillbaka har hans album rosats av de amerikanska musikbloggarna och kramats hårt av de svenska recensenterna. Men det var tack vare 2017 års Blue as in Bliss som TTW vann en betydligt större publik på hemmaplan. Markus Svensson, skaparen och personen bakom artistnamnet hittade musikaliskt hem med sin alldeles egna form av hjärtat-utanför-rock där soul och heartland-inslagen sitter så rätt. Att hans musik och excentriska livespelningar länge varit ämnade för de större scenerna vet de flesta som sett honom och hans band live. Det är ingen tillfällighet att The War on Drugs bjöd med honom att agera förband på en Europaturné och turnerandet med bästa vännen The Tallest Man on Earth har tagit honom långt utanför den svenska indiebubblan.

Kallocain är ett viktigt album. En plötsligt förändrad livssituation för Markus födde ett starkt behov av att göra en skiva helt utan filter. Det är en terapeutisk skiva där behovet att kunna hantera situationen blev något mycket större än behovet av att visa upp låtar för någon annan. Albumtiteln är hämtad från Karin Boyes bok med samma titel som handlar om framtagandet av sanningsserumet Kallocain.

  • Den svindlande tanken om total uppriktighet.. Jag tänkte mycket på det när jag skrev dessa låtar. En shot Kallocain och sen sätta sig vid pianot.

  • Musikaliskt försökte vi utmana oss själva mer än på någon tidigare skiva. Jag hade en gospelkör i bakhuvet hela tiden, och väldigt mycket elektroniska ljud som bråkade och slet på ett underbart sätt. Jag vill att det ska höras att det är jag, och det tycker jag att vi lyckades med. Den låter helt och hållet som musiken i mitt huvud och därför är jag mer stolt över denna än någon tidigare skiva.

Kallocain släpptes tidigare i höst via RAZZIA/Sony. I januari ger sig TTW ut på en Sverige-turné som bl.a stannar till på Mejeriet 18 januari.