Fleet Foxes Fleet Foxes

Fleet Foxes [US] till Way Out West!

Med knappt fyra veckor kvar kan vi nu meddela att världsmästarna av gyllene stämsång och en tungviktare inom indiefolkgenren ansluter till årets lineup på Way Out West. Fleet Foxes [US] kliver in och gör bland annat Arcade Fire och Lykke Li sällskap i Slottsskogen på festivalens avslutande dag, lördag 11 augusti. Med nästan 7 000 sålda biljetter över två kvällar i Stockholm i december är det nu Göteborgs tur att få kollektiv ståpäls till tonerna av Mykonoseller varför inte White Winter Hymnal?

Detta betyder att vi har ett ytterst stjärnspäckat program när Way Out West drar igång 9-11 augusti i centrala Göteborg. Utöver artister som Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Patti Smith, Iggy Pop m.fl. så bjuder festivalens filmprogram på Sverigepremiär av Spike Lees film BlackKklansman, WOW Talks gästas av visselblåsaren Chelsea E Manning och det kommer att finnas vegetarisk mat av yttersta toppklass.

För samtliga bokade artister och speldagar, se här!
För biljetter till en eller tre dagar, se här!

Med sakrala ljudbilder som lyfts upp av en gyllene stämsång spelade sig Fleet Foxes in i våra liv under slutet av 00-talet. Om det var den sammanflätade sången, de finstämda akustiska gitarrerna eller låtarna i sig som fick oss på fall går inte att säga – men föll pladask, det gjorde vi. Efter en tids frånvaro från scenerna återvände Fleet Foxes förra året med storslagna Crack-Up, deras första album på sex år som införlivade samtliga av de redan högt ställda förväntningarna. Så här ett år senare har albumet förgyllt både sena sommarnätter och kyliga höstdagar, och står som en klar aspirant till decenniets bästa album. Förutsättningarna är med andra ord goda, och i augusti står Fleet Foxes åter på scen i Slottsskogen för att bjuda på en stor dos gåshud.

Fleet Foxes bildades i Seattle år 2006 av vännerna Robin Pecknold och Skyler Skjelset, men kom snabbt till att bli ett fullt band. Rollen som huvudsaklig låtskrivare och frontperson tog Pecknold på sig, och bandet har i mångt och mycket kommit att förknippas med Pecknolds spröda röst och fina arrangemang som bara förfinats genom åren. Crack-Up, det tredje kapitlet i sagan, har tagits emot med hyllningar av en enig kritikerkår. Aftonbladet tycker fyra plus, Pitchfork säger 8.7 och Festivalrykten skriver i sin niopoängare att ”trots att musiken illustrerar fragmentering, sprickor och oro liknar resultatet perfektion.” Att Fleet Foxes är on top of their game just nu känns som det mest självklara i hela världen. Alla som såg bandets två magifyllda spelningar i Stockholm i höstas vet vad vi snackar om.

FLEET FOXES