Spendrups Wow Press Not Wasted Press 1080X1080 Px 4 Spendrups Wow Press Not Wasted Press 1080X1080 Px 4

Not Wasted – projektet som omvandlar festivalflaskor till designjacka

Låt oss presentera återvinningsprojektet Not Wasted – ett samarbete mellan Way Out West, Norrlands Ljus Alkoholfri och Cheap Monday som har skapats för att öka ungas medvetenhet kring vikten av att panta. Resultatet blir en jacka, helt producerad i Sverige och gjord på 100% festivalrester.

Enligt statistik från Returpack var 2017 ett rekordår för återvinning i Sverige. 1 850 miljoner förpackningar pantades vilket motsvarar 85% av alla burkar och PET-flaskor. Trots detta är unga fortfarande en grupp som sticker ut och ofta väljer att slänga sin burk eller flaska istället för att panta den. Under årets Way Out West kommer det därför att finnas ett Not Wasted-tält där festivalbesökare kan få mer information om vikten av återvinning och ett team om ca 30 personer som samlar in PET-flaskor från marken.

Festivalflaskorna tas till en anläggning där de rivs, görs till tråd, färgas och slutligen blir till jacka. Jackan tas fram i ett enda exemplar och designas av Cheap Monday.

Projektet utmynnar även i en kort dokumentärfilm som har premiär i samband med lanseringen av jackan – i början av 2019.