Skepta 2018 Skepta 2018

Skepta [UK] till Sverige!

Skivbolaget och musikkollektivet Boy Better Know som grundades av Skepta och hans bror JME har det senaste decenniet etablerat sig som en institution på den brittiska grimescenen. Senaste fullängdaren Konnichiwa (2016) tog Top Boy ytterligare ett stort steg från att vara en angelägenhet i UK till ett tungt världsnamn. Den 16 december återvänder Skepta till Sverige för att denna gång spela på Berns i Stockholm.

När det där debutalbumet gavs ut kändes Skepta som ett självklart tillskott på den brittiska musikkartan. Och trots att raden ”no label, no A-list songs” inte dök upp förrän sju år efter debuten, på spåret ”That’s Not Me”, har DIY-viben hos Skepta ekat ut till rappare i alla grenar av hiphopen. Samarbeten med Drake, A$AP Rocky, och WizKid, kollaborationer med Nike och den generella vem-tror-du-att-du-är-jag-är-Skepta-attityd har cementerat bilden av en kompromisslös rappare från norra London som gör sin grej med fullständigt övertygelse och pondus.

Ända sedan grime tog strypgrepp på Trädgården-kompatibla medelklasshipsters i Stockholms innerstad har staden vibrerat av det råa och energifyllda grimebeatet. Svintighta Nike-kepsar, krispiga Air Max och prassliga North Face-vindjackor har blivit stapelvaror i garderoberna. Skeptas inflytande är indisputabelt. Få skulle sätta sig emot argumentet att grime inte hade fått samma spridning utan Skepta och samtida artister som Wiley, Skeptas bror och Boy Better Know-medgrundaren JME, och även Stormzy. Trots att Stormzy vann Best Male Artist på Brit Awards, och Skepta samarbetat med Drake, och gjort skor och kläder med Nike, är grime fortfarande ansedd som en hemmasnickrad och självuppfyllande genre som hellre dör än säljer sig till det kommersiella kladdet.

Den 16 december gör Skepta en mycket efterlängtad spelning på Berns i Stockholm.