Dvimgk6W Dvimgk6W

Madrugada gör två spelningar i Sverige!

Medan Madrugada aldrig blev ett hushållsnamn i Sverige så är de i hemlandet Norge lika hyllade som de är populära, med ett flertal norska Grammisar och listettor på sin meritlista. 2019 är det 20 år sedan den ikoniska debuten Industrial Silence och nyheten att bandet återvänder för att hylla den skivan har mottagits med stor glädje i hela Europa. Nu kan vi meddela att Madrugada kommer till Sverige för två spelningar i vår – 17 mars spelar bandet på Berns i Stockholm, och 18 mars på Pustervik i Göteborg.

Ibland kan en överenskommen nationsgräns vara som en avgrund. Som i fallet med rockbandet Madrugada. Medan de aldrig nådde de breda massorna i Sverige så är de i hemlandet Norge lika hyllade som de är populära, med ett flertal norska Grammisar och listettor på sin meritlista. Detta trots att musiken på inget sätt är insmickrande eller tillrättalagd. Tvärtom, Madrugada spelar dramatisk, melankolisk rock i samma skola som australienska Nick Cave & The Bad Seeds. Och precis som Nick Cave så är Sivert Høyem en utomordentlig vokalist som croonar sina dystra betraktelser över de rika musikaliska arrangemangen. Bandet, som kommer från lilla Stokmarknes i norra Norge, fick skivkontrakt 1998 och enligt legenden även ett sällsynt stort förtroende från sitt skivbolag. Denna tillit tillsammans med bandets starka artistiska vision kom att bli startskottet för en karriär med fem fantastiska skivor. Berättelsen om Madrugada fick dock ett tragiskt slut då bandets gitarrist Robert Burås avled 2007.

Nu, 20 år efter den ikoniska debutskivan Industrial Silence (1999), känner sig Madrugadas tre kvarvarande originalmedlemmar redo att återvända till scenerna. Och det är på denna debut som fokus kommer att ligga. Nyheten att bandet skulle göra en comeback har sänt vågor av glädje inte bara i Norge, utan i hela Europa. De två spelningarna på Oslo Spektrum sålde genast ut och nu släpps också datum i resten av Europa. I Sverige kommer Madrugada att spela på Berns och Pustervik – ta chansen att uppleva ett av Norges allra bästa band.