Ellen Pic2 Ellen Pic2

Möt Ellen Krauss – det senaste tillskottet i Lugerfamiljen!

Singer-songwriterkometen Ellen Krauss släpper i dag sin tredje singel "Criminal To Love" och är det senaste tillskottet till Lugers artistagentur.

– Jag känner att musiken gör så att jag kan gå vidare. Jag har ett driv till att göra musik och musiken i sin tur driver mig på något sätt framåt och ut ur saker. Det låter jätteklyschigt men den är som terapi för mig.
Ellen Krauss stannar upp en liten stund.
– Så är det faktiskt, jag behöver musiken.

Du behöver inte prata särskilt länge med Ellen för att få det där verifierat om och om igen. Hon är som gjord för musiken, musiken som gjord för henne. Det var till den hon vände sig när hon som barn bodde med familjen i Sydafrika och ibland kände sig ensam. Det var då hon verkligen började spela på sin gitarr, det var definitivt där hon fann språket och blev vän med engelskan. Väl hemma i Sverige igen, mer specifikt Vallentuna, närmade hon sig tonåren och med dessa kom såväl nya tankar som en ökad självmedvetenhet och nyfikenhet på andra människor. Där hon tidigare mest hade ”suttit och nynnat lite” tog nu ett mer konkret låtskrivande form.

I dag är hon nitton. Sitter på mängder med låtar. För snart tre år sedan fick de meriterade båda producenterna Christian Walz och Jones Wetterberg upp ögonen för hennes talang via låten New York som hon hade lagt ut på Soundcloud.

– Det är sällan hör man artister som kommunicerar som Ellen gör, säger Jones. En rå äkthet. Vi blev båda helt golvade när hon, sexton år gammal, första gången spelade för oss. Hennes röst, låtskriveri, textförfattarskap och inte minst hur hon spelar var något vi inte hört tidigare.
– Vi bestämde där och då att vi ville lägga annat åt sidan ifall Ellen var sugen på att prova att jobba ihop och redan under första mötet gjorde vi en enkel liveinspelning, fortsätter Christan. Vi hade tidigare bokat en resa till Los Angeles och kände att det kunde vara aktuellt att spela upp hennes låt som ess i rockärmen. Responsen var enorm!

Samarbetet visade sig snart vara fruktsamt. Innan Ellen ens hade skivdebuterat tilldelades hon 2018 priset ”Rookie Artist of the Year” vid Denniz Pop Awards. Ett avtal med BMG i USA slöts. Hennes två första singlar, The One I Love och On The Bus, har båda fått ett översvallande mottagande (förstnämnda uppnådde en miljon Spotify-spelningar inom loppet av tre veckor). I somras värmde hon dessutom upp åt Laleh vid tre konserter i Norrland (”publiken var väldigt gullig, det var inga ölburkar eller så som kastades på mig”).

Nästan mest anmärkningsvärt är att allt detta skett parallellt med att Ellen pluggat natur på gymnasiet. I somras tog hon studenten. Att bedriva studier jämte en begynnande musikkarriär har varit, för att låna ord av henne, upp och ner.
– Ibland problematiskt men överlag har det gått bra, säger hon. När jag sajnade med Jones och Christian drog allting i väg ganska fort, vi åkte till USA och det var mycket möten. Så någonstans där fick jag sänka kraven i skolan…

Relationen med Jones och Christian beskriver hon som »lite av en familj«.
– Det är bara med dem jag jobbar. Förutom att de producerar sköter de även management åt mig. Vi är som de tre musketörerna. Vi har en bra kemi.
– Jag tror de tycker att det är skönt att jag gör väldigt mycket på egen hand. Att jag skriver låtarna själv och så där. De behöver inte komma in och rädda så mycket eller ge mig någon sorts fallskärm varje gång.
– Ända sedan jag var liten har jag tänkt att jag vill göra det jag gör, att jag skriver egna låtar och om de ibland låter lite folk och ibland lite country får det liksom vara så även om det kanske inte är ashett eller poppigt, men det ärmin grej.
– Jones och Christian kommer med jättebra input, kompletterar mig perfekt, kreativt är vi helt i synk. De låter mig göra det jag gör och utvecklas på mitt sätt men ger mig schyssta råd och tips på vägen.

Som låtskrivare har Ellen Krauss påverkats av allt ifrån de skivor med Bruce Springsteen och Dire Straits hennes pappa spelade under barndomens bilutflykter till musiken som görs av hennes egna husgudar som John Mayer och Ed Sheeran.
– Mycket som är akustiskt, bra låtskriveri, där hamnar jag oftast, säger hon.

– Att jobba med Ellen är otroligt inspirerande, säger Jones Wetterberg. Hon överraskar med sina vinklar och melodier och det är tydligt att hon skriver för att hon behöver skriva. Ungefär som en dagbok. Som med många genuina kreatörer är arbetet inte alltid smärtfritt, men alltid värt det!

Ellen Krauss debutsingel The One I Love är ett statement av ett slag artister i regel brukar våga sig på först en bit in i karriären, om det sker alls. Låten är en hyllning till en specifik person men även en mer allmän uppmaning till lyssnaren att älska den du vill oavsett kön.
– Eftersom min släkt inte visste om min sexuella läggning kände jag viss tvekan att ge ut den, säger hon. Samtidigt har jag alltid tyckt att den är vacker och jag har ju skrivit den av en anledning.
– Jag skulle över huvud taget gärna skriva mer låtar utifrån ett budskap, inte nödvändigtvis gå in på politik men sådant jag själv tycker är viktigt att lyfta: hbtq-frågor, mänskliga rättigheter eller annat.

Ellen Pic1 Ellen Pic1

I dag släpper Ellen
Krauss sin tredje singel
"Criminal To Love"
.

Lyssna!

  • Criminaltolove Criminaltolove

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.