Augustine2 Kopia Augustine2 Kopia

Augustine – småskalig storhet

Med en purfärsk singel och nyss annonserade spelningar i Göteborg och Stockholm trissas aktiviteten sakta men säkert upp för Augustine, röstfenomenet från Jörlanda.

Att hålla det litet men ändå få det stort. Ifall du ska använda en mening för att ringa in Augustine och vad han vill med sin musik kan det mycket väl vara den. Det här är nämligen något han själv återkommer till när han pratar om sina låtar. Och det var när han och samarbetspartnern Rassmus Björnson hittade fram till denna ljudbild de ansåg att de satt inne på något som var värt att ta vidare. Närmare bestämt inföll detta med låten som sedermera, tidigare i år, blev Augustines debutsingel: Luzon.

– Den satte en stämpel för hur vi ville att soundet skulle vara, säger Augustine. Just att det inte är så många element i den men att den ändå uppfattas stor. Den var i den världen vi ville vistas.

– Det var befriande att landa där. Mycket av det jag hade gjort tidigare blev annars arenastort och brötigt men själv har jag helst lyssnat på musik, som The xx, som lyckas få fram det stora med mer sparsamma medel.

Killen som opererar under artistnamnet Augustine (hämtat från Blood Orange-låten) heter egentligen Fredrik Gustafsson. Han kommer från Jörlanda i Stenungsunds kommun ungefär en halvtimme från Göteborg men bor numera i Stockholm. Det var när han 2016 började plugga vid den i Örnsköldsvik belägna låtskrivar- och producentutbildningen Musikmakarna som han lärde känna sin musikaliske vapendragare. Tillsammans började de kvällstid laborera med låtar och när Rassmus senare under utbildningen gjorde sin praktik hos producenten Agrin Rahmani hittade duon någon som inte bara var beredd att lyssna och coacha utan även såg en potential i deras material.

I dag utgör de tre något av ett kreativt team där Agrin, tillsammans med Amanda Elefelt, även står för bolaget bakom (Genesis Records).

– Jag och Rassmus skriver det mesta, sedan kommer Agrin in mot slutet för att mixa och hjälpa oss med de sista bitarna, förklarar Augustine och fortsätter:

– Det var viktigt för oss när Agrin kom in bilden och tyckte om våra grejer. Han var någon jag hade läst om och sett upp till redan innan jag började på skolan, jag gillade det han hade gjort med artister som Léon och Skott.

När Rassmus ombeds beskriva deras samarbete med Agrin blir svaret:
– Väldigt mycket värme och skaparglädje! Agrin har en förmåga att få allt han rör vid att låta otroligt bra och hans smak för ljud och dynamik är på en helt egen nivå.

Om det han har ihop med Fredrik säger Rassmus:
– Vårt samarbete är för mig en vänskap där vi på något sätt trots att vi är roomies och spenderar många av dygnets timmar tillsammans lyckas behålla i alla fall lite av förståndet och samma känsla för vad som vi tycker är bra musik.

– Fredrik sitter inne på melodier och texter som för mig är något alldeles utöver det vanliga och som tillsammans med hans fantastiska röst blir magi i mina öron.

Den särpräglade sången, vars olika nivåer hela tiden ser till att hålla lyssnaren uppmärksam, har blivit något av ett signum för Augustine.

– Jag vet inte varför det har blivit så mycket falsett, säger Augustine. Det har känts lättare på något sätt att sjunga där, det känns också säkrare rent pitchmässigt. Sedan är det alltid kul om man i låtar kan få lyssnaren att haja till, att det kommer något som kanske känns lite märkligt. [skratt]

Vid uppträdandet på Stay Out West i augusti provspelades en då outgiven låt vid namn Guts. Den fick ett så översvallande mottagande att den nu i höst kändes given som uppföljare till sommarens EP Wishful Thinking.

– Guts är den mest dansanta låt vi släppt hittills. Den handlar nog egentligen om en bakfylledag, när du vaknar tom i skallen och tycker synd om dig själv men att det är dumt med tanke på hur privilegierad man är. Låten är väl ett slags sätt att säga åt sig själv att skärpa sig när man börjar tänka så.

– Tidigare tänkte jag att det här med att spela live mest skulle vara ett sätt att få ut musiken. Jag trodde inte att jag skulle tycka så mycket om det. Men båda gigen har varit sjukt kul att göra. Nu vill jag göra det hela tiden… Men inte att jag bara spelar låtarna från start till slut utan gärna jobbar med övergångar, variation och allting sådant, skapa ett slags sammanhang.

Än så länge har Augustine bara gjort två konserter, på Lydmar i Stockholm i juni och så då på Oceanen i samband med Stay Out West. Men nu står det klart att Augustine i januari gör sina två första headlinespelningar - i Göteborg och Stockholm. Lite till sin egen förvåning ser Augustine fram emot det.

– Tidigare tänkte jag att det här med att spela live mest skulle vara ett sätt att få ut musiken. Jag trodde inte att jag skulle tycka så mycket om det. Men båda gigen har varit sjukt kul att göra. Nu vill jag göra det hela tiden… Men inte att jag bara spelar låtarna från start till slut utan gärna jobbar med övergångar, variation och allting sådant, skapa ett slags sammanhang.

Förutom Augustine själv vid mikrofonen och ibland en synth består sättningen av en musiker på el- och synthbas, en musiker på gitarr samt då Rassmus som egentligen inte skulle ha ingått i liveshowen då han är marginellt intresserad av att stå på scen eller synas.

– Rassmus roll påminner om den som Jamie xx har, att han står där bak och styr allting vid en liten station. Tanken först var att vi skulle ha livetrummor. Men efter lite oförutsedda händelser blev det att vi la upp liveshowen lite mer elektroniskt i stället, bara två veckor innan giget. Eftersom Rassmus kunde låtarna utan och innan föll det sig naturligt att låta honom göra det. Och i en klubbmiljö känns det helt rätt med tracks, det blir en som en puls som löper genom hela spelningen, det blir dansant och en härlig energi. Så det kommer vi nog fortsätta med.


1080X1350 Bada 1080X1350 Bada

Låten Guts med Augustine är ute nu.
Den 10 januari spelar Augustine på Södra Bar
i Stockholm och den 18 januari på Pustervik i Göteborg.

Biljetter hittar du här.

Lyssna!

  • 005 Augustine Foto Oskar Omne 49Mb 005 Augustine Foto Oskar Omne 49Mb