Skarmavbild 2019 11 22 Kl  10 47 25 Skarmavbild 2019 11 22 Kl  10 47 25

Bikini Kill [US] klara för Way Out West!

Punkrockikoner! Bikini Kill, med Kathleen Hanna som kompromisslös och ojämförlig frontfigur, är ett av de senaste decenniernas mest banbrytande, spännande och stilbildande band. Fredag 14 augusti gör det nyligen återförenade bandet sin första spelning i Sverige någonsin under Way Out West. Större än så här kan det knappast bli.

Utifrån DIY-ideologi och en leda över att jämt bara få vara passiva betraktare av (mäns) musikutövning revolterade Olympia-kvartetten i början av nittiotalet mot bransch, samhälle, begränsad och förlegad kvinnosyn. De skrek, tog plats, bröt mot konventioner. Det blev startskottet för en feministisk punkrockrörelse som spreds över hela världen, som påverkade alla från Nirvana och Sleater-Kinney till Liv Strömquist och Pussy Riot, och vars efterdyningar märks än i dag.

"För att vi tjejer längtar efter skivor och böcker och fanzines som talar till OSS och som VI känner oss inkluderade i och som vi förstår på våra egna sätt." Så skrev Kathleen Hanna i det riot grrrl-manifest som publicerades i fanzinet Bikini Kill 1991. Rocken, även den jämförelsevis öppensinniga punk- och alternativrocken, hade så långt mest släppt in kvinnor på nåder, någon i taget, aldrig riktigt på samma villkor som männen.

Än i dag äger Bikini Kills musik förmågan att få lyssnaren att tappa andan. Låtar som Rebel Girl, New Radio, Suck My Left One, Feels Blind och Double Dare Ya har inte tappat ett uns i relevans eller bett sedan de släpptes. Eller som New York Times nyligen skrev: "Time has not tamed Bikini Kill, but its ferocious response to assault and inequity has found a much bigger audience today than it enjoyed a quarter-century ago.” Räkna med intensitet på Way Out West.