Hallas Hallas

Hällas - Fantasy, förflyttningar och fri rock

Hällas komplexa musik må främst vara influerad av sjuttiotalet men förändrats ständigt och hittar hela tiden såväl nya vägar som nya fans. Efter årsskiftet släpps Conundrum, tredje delen i deras äventyrstrilogi om riddaren Sir Hällas.

– Vi är fem killar som gillar fiktion och fantasy, allting som är utomjordligt, helt enkelt när vi får chansen att skapa bilder i våra hjärnor som gör att vi försvinner från det vardagliga livet, säger Tommy Alexandersson, sångare och basist i Hällas.

– Och det är vad vi vill förmedla på våra konserter också, fortsätter han. Man ska kunna komma hit och känna att man inte är i sin vanliga vardag utan tas in i en annan värld där du får vistas från det att det börjar till att det slutar.

Kasper Eriksson, trummis, lägger till:

– Så småningom när vi har råd vill vi att det även rent visuellt ska bli ett äventyr för publiken. Det är klart att vi vill åt det hållet. Samtidigt kan det vara svårt för det är väldigt lätt att det blir parodi av det, och det vill vi absolut inte för vi menar jättemycket allvar med det här.

Några timmar innan en spelning sitter två femtedelar av bandet i innandömet på Debaser i Stockholm och pratar om vad de vill att liveupplevelsen Hällas ska vara, så att deras progressiva och sjuttiotalspräglade rock med äventyrsfyllda texter ska komma till sin rätt även på scen.

Hur som helst tycks det de gör fungera. Kvintetten, som i övrigt består av Alexander Moraitis (gitarr), Marcus Petersson (gitarr) och Nicklas Malmqvist (klaviatur), har metodiskt spelat sig till en allt större publik. Ingenting dämpades av att singeln Star Rider från 2017 års fullängdsdebut Excerpts From A Future Past gick och blev något av en hit (i dag har den sjusiffrigt med spelningar på Spotify). Det krävdes visserligen en del för att medlemmarna skulle känna sig helt bekväma med en så pass melodisk och kort låt.

Kasper förklarar:

– Visserligen hade vi en låt på första EP:n som också är ganska rak, om än inte alls hittig på samma sätt, men när vi skrev Star Rider kändes det som en utmaning att göra en poppig vers-refräng-vers-refräng-låt.

– Det jag tycker att man kan dra lärdom av den låten är att man ska lyssna till sitt inre i stället för att ha en massa stängsel för vad man får och inte får göra, säger Tommy. Visst var vi alla i början skeptiska till låten. Kände kanske att om vi släpper den vart går vi i för riktning då? Men om man bara säger ”fan, vi tycker den här låten är bra, vi kör” och gör det från hjärtat spelar det ingen roll vad det är utan funkar det så funkar det.

– Vi får hoppas att det finns någon låt som folk tycker lika mycket om på nya skivan också, säger Kasper.

– Sedan har Star Rider öppnat väldigt många dörrar för oss, säger Tommy. Tycker folk om den låten kanske de går vidare och lyssnar på våra andra, längre och mer komplexa låtar och börjar gilla även dem. Lite så har vi tänkt. Det är viktigt att ha något som bjuder in lyssnaren. Ofta är det ju så man själv upptäcker ett nytt band, man hör en bra låt och nördar sedan ner in sig. Men visst, det har varit en utmaning för oss att komprimera vårt uttryck. Med nya skivans första singel, Tear Of A Traitor, har vi ändå gjort det. Den är lite kortare men har fortfarande jättemycket godis och många förflyttningar i sig.

Det var 2011 som Hällas bildades i Jönköping. Numera är de fem medlemmarna uppdelade på tre städer där även Linköping och Göteborg utgör hållplatser. Det som förenade killarna i början var lusten att spela rock, mer specifikt hårdrock, ”det var mycket Black Sabbath och så där”. På den tiden repade de i en polares garage, i dag har de två replokaler – en i Jönköping, en i Linköping. Vilken de väljer att använda sig av lite avhängigt vart de närmast ska bege sig.

– Det beror lite på vart vi ska och vad som känns smidigast, säger Kasper.

– Ska vi ner till Tyskland och spela kör vi den i Jönköping, ska vi flyga från Stockholm tar vi Linköping, förklarar Tommy.

Det komplexa i bandets musik kom in ganska tidigt.

– Det har vuxit fram från lite olika håll, säger Kasper. Men det är klart, vi ville redan från början göra någonting som var unikt och samtidigt få fram den här äventyrskänslan. Flera av oss lyssnar på progressiv rock och gammalt flum och det hörs ju att vi har tagit inspiration därifrån.

– Att bara låta musiken flyta i väg var någonting som bara tilltalade oss, säger Tommy. Dynamiken man kan skapa genom att förflytta sig genom ljudlandskap är riktigt intressant. Och man märker det på publiken också att de ibland hajar till: ”Vad fan gör de nu?”, liksom.

– Vi känner allihop att vi kan göra vad vi vill, säger Kasper. Det finns inga förbjudna områden för oss.

Nya albumet, betitlat Conundrum, släpps 31 januari.

– Det är mycket på skivan som känns nytt, säger Kasper. Det låter lite fräschare produktionsmässigt, inte lika hemmagjort. Men även det på många vis är mer utvecklat låter det fortfarande som oss.

– Grunden är densamma skulle jag säga, men vi har börjat lyfta fram lite andra inspirationer, säger Tommy. Inspirationer som vi har haft hela tiden men som kanske fick relativt liten plats på förra skivan.

Conundrum är del tre i en trilogi om riddaren Sir Hällas som inleddes med den självbetitlade EP:n och fortsatte med Excerpts From A Future Past.

Och när trilogin nu är slut, vad stundar framöver?

– Jag har lite idéer, säger Tommy. Men jag har inte riktigt presenterat dem för de andra i bandet än…

– Vi vill inte att det ska likna det vi gjort tidigare för mycket, säger Kasper. Att vi alla är med i skapandet är både kul och jobbigt. Vi bråkar aldrig men det kan bli långa diskussioner om hur vi ska göra. Men det är så jäkla värt det för det är så viktigt att alla känner sig delaktiga.


I början på det nya året drar Hällas iväg på en omfattande Skandinavien-turné! Här hittar du biljetter!

1573150451762 Instagram 1573150451762 Instagram

LYSSNA!