Esthervagg Esthervagg

Esther följer med Amason som support på vårens turné

Esther (Esther Lennstrand) debuterade som soloartist förra året efter ett nära samarbete med Pontus Winnberg (Amason, Miike Snow, m.fl.), där de tillsammans i studion arbetade fram musiken. Hon släppte flera singlar och under hösten åkte hon ut på Sverigeturné med Deportees. Nu är det klart att Esther följer med som förband till Amason på deras Skandinavienturné som inleds i Oslo den 19 februari. Dessutom släpper Esther i dag en video till ”Meeting Place”, första singeln från hennes debut-EP som släpps senare i år.

Esthers pappa Crille Olsson (Fläskkvartetten m.m.) fyllde hemmet med musikinstrument så det var naturligt för henne att börja spela tidigt. Hon började ta pianolektioner redan som sexåring, och började också spela trummor några år senare. Musikintresset var egentligen inte jättestort men Esther började ändå på musikgymnasium, med klassiskt slagverk som huvudinstrument. Efter att ha spelat klassisk musik under de första åren i gymnasiet bestämde hon sig för att istället skriva och spela sin egen musik, med vibrafon och sång som sina huvudinstrument.

I augusti 2017 blev Esther inbjuden att spela tillsammans med Teenage Engineering Soundsystem och Justin Vernon (Bon Iver) på musikfestivalen Haven i Köpenhamn. På plats var musikern, kompositören och producenten Pontus Winnberg (Amason, Miike Snow m.fl.) som där för första gången hörde Esther spela och sjunga. Det gjorde ett starkt intryck på honom – och han kontaktade henne och föreslog ett samarbete. Det blev väldigt lyckat, de beskriver samarbetet som att de bidrar lika mycket till musiken. Esther har också bl.a. samarbetat med Jocke Åhlund (Les Big Byrd, Caesars, Teddybears) som hon känt sedan barnsben. På kort tid har Esther tagit en självklar plats i Stockholms musikliv och medverkat på flera skivinspelningar.

Efter att i april 2019 debuterat med första singeln ”Follow Me Home”, följt av singlarna ”Wolves” och ”Kvällsgäst”, presenterade Esther under senhösten ”Meeting Place” – ett första smakprov från hennes debut-EP som släpps under 2020.

Turné:

19 feb – Oslo, Rockefeller
20 feb – Köpenhamn, Vega
21 feb – Malmö, Moriskan
22 feb – Norrköping, Arbis
25 feb – Stockholm, Cirkus
26 feb – Stockholm, Cirkus
12 mar – Göteborg, Stora Teatern x 2 konserter
13 mar – Göteborg, Stora Teatern x 2 konserter