Seinabosey press3 Seinabosey press3

Seinabo Sey på USA-turné med Ms. Lauryn Hill

Seinabo Sey har blivit inbjuden att få öppna på Ms. Lauryn Hills kommande USA-turné. Med start nästa vecka kommer den svenska artisten medverka på några av den amerikanska legendarens spelningar.

"Lauryn Hills soloplattor är anledningen till att jag sjunger och skriver som jag gör. Hennes otroliga texter om frihet och kärlek har fört mig vidare i livet otaliga gånger. Det är mitt musikaliska livs största ära att bli inbjuden till den här turnén, kan inte tänka mig något roligare. Jag ser så fram emot att sjunga hjärtat ur mig samt att få se min idol varje kväll.” – Seinabo Sey

Och det visar sig alltså att uppskattningen för den andres musik är ömsesidig. Det var via ett mail som Lauryn Hills representanter kom i kontakt med Seinabo Sey, för att bjuda in henne till turnén. Därefter gick allt snabbt; och nu står det klart att Seinabo Sey om tre veckor öppnar den första av totalt fyra spelningar för den amerikanska legendaren.

Det var år 2013 som Seinabo Sey slog igenom med singlar som Younger och efterföljande Hard Time (2014). Redan innan debutalbumet var släppt hade hon hunnit pryda ett frimärke, uppträda på galan för Nobels fredspris och vinna en Grammis för Årets bästa nykomling. Två hyllade EP-släpp, For Madeleine och For Maudo, tillägnade hennes mamma respektive pappa, och följdes 2015 upp av första fullängdsskivan Pretend. 2018 kom album nummer två, I’m a Dream, och samma år gjorde hon en triumfatorisk spelning i Globen där hon också framförde en låt (Everything is Everything) av just Ms. Lauryn Hill.

New Jersey-födda Ms. Lauryn Hill är en soulhistorisk gigant. Hon fick ett genombrott med The Fugees och trions andra album The Score (1997). Albumet blev en jätteframgång över hela världen, mycket tack vare hits som Ready or Not, Fu-Gee-La och covern på Roberta Flack-klassikern Killing Me Softly. Året därpå utmynnade solodebuten The Miseducation of Lauryn Hill i en ännu större försäljningsframgång. Än i dag är det hennes enda studioalbum i eget namn, men 2002 gav hon ut liveinspelade MTV Unplugged 2.0 och genom åren har hon fortsatt att turnera samt spela in spridda singlar, soundtracklåtar och gästinhopp på andra artisters låtar.

Datum på turnén:
3/3 Richmond, VA
10/3 Cincinatti, OH
12/3 Northfield, OH
14/3 Upper Darby, PA