THASTROMLUGER THASTROMLUGER

Thåström släpper smyckeskollektion tillsammans med Efva Attling

Idag lanseras samarbetet mellan Efva Attling och Thåström för the HÖGDALEN. ”Jag hade förberett en ring som det stod ’Fan fan fan’ på. Han tog den, satte på sig den och sa ’vi kör!’” – Efva

1981, Göteborg. Popbandet X-Models har haft en spelning. Sångaren Thåström kommer fram till X-Models frontfigur Efva Attling, ’du, jag var på Pet Sounds på Jakobsbergsgatan och köpte er singel’. Efva Attling blir både glad och förvånad, att en radikal rockkille som Thåström skulle vara intresserad av deras hitballad ”Två av oss”. Det visade sig att de båda hade vuxit upp på samma gata i Högdalen, en söderförort i Stockholm, nämligen Skebokvarnsvägen, som Thåström tjugofyra år senare också kom att döpa ett album till. Högdalen är något som de kommer att förenas kring även 2020, nu i ett samarbete kring smycken för Efva Attling’s kreativa onlinehub med samma namn, the HÖGDALEN.

”Efva var väldigt bra på att övertala. Hon är en väldigt passionerad människa och jag gillar det. Jag säger nej till nästan allt men tänkte att jag kanske nån gång måste göra tvärtom. Jag fick en ring av Efva som det står ”Fan fan fan” på, det lät som en rolig och annorlunda idé och… tja, smycken är fint.” – Thåström.

Kollektionen bygger på Efva’s design och Thåströms solotexter. Ett armband innehåller raderna ”Det är ni som är dom konstiga det är jag som är normal”, titeln på Thåströms tredje soloalbum och refrängen i ”Från himlen sänt”, en rad som Efva Attling tror många kan relatera till. Ett halsband och örhängen, med raden ”Beväpna dig med vingar”, som är Thåströms sjunde soloalbum från 2012. ”Jag har gjort halsbandet så att man kan dela det med nån och ge bort ena vingen,” säger Efva.

Dödsbrickan, det smycke Thåström varit mest involverad i har textraden ”Det finns en stjärna man får ta ner” ur ”Stjärna som är din” från albumet Skebokvarnsv. 209.

Att det blev Thåström beror givetvis inte bara på att Attling och Thåström kommer från samma gata, samma förort Högdalen.

”Thåström är en fantastisk poet med sån kraft. Han kan komma otroligt nära med få ord. Musik och text går verkligen rakt in, det är första psykologen, den kan öppna ditt hjärta. Det är som när nån kunde komma bakom scen och tacka mig och säga att ’precis som du beskriver kan inte jag uttrycka mig’. Jag har också alltid använt mig av ord för mina smycken och jag vill fortsätta beröra människor med ord.” – Efva

Kollektionen lanseras idag den 17 september på thehogdalen.com.

Läs hela den exklusiva intervjun med Marimba Roney här.

Thastromeva Thastromeva