IIRIS VILJANEN 2 foto Olof Grind sq IIRIS VILJANEN 2 foto Olof Grind sq

Iiris Viljanen släpper ny singel och gör soloturné i jul

Vardagssorgerna har tagit en väldig plats under det här märkliga året. Men nu kommer Iiris Viljanen med en lätt förmaning om att vi ska glömma dem alla, åtminstone för en stund. Idag släpps nämligen nya tvåspråkiga singeln “Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla” och samtidigt kommer nyheten om att Viljanen gör en soloturné i jul.

8 dec – Umeå, Väven
9 dec – Luleå, Kulturens Hus
12 dec – Stockholm, Kulturhuset
13 dec – Stockholm, Kulturhuset
14 dec – Malmö, Malmö Live
15 dec – Partille, Kulturum

Fler datum tillkommer.

Iiris Viljanen, pianovirtuosen från Finland, släpper nu en ny tvåspråkig ballad från kommande albumet “En finsk jul”.

“Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla” är en vacker och drabbande finstämd version av en traditionell finsk jullåt skriven av Leevi Madetoja(musik), Alpo Noponen(text) och Nino Runeberg(sv. översättning).

Här i ett nytt arrangemang med glimrande klockor, vackert preparerat piano och Iiris otroliga sång.

På låten kommer tvåspråkigheten och Viljanens dubbla tillhörighet fram. Det svenska och det finska språket blandas sömlöst med varandra. Låten är som en brygga mellan språkdräkterna.

– Albumet heter ”En finsk jul” dels eftersom det är osäkert om det blir någon sån för mig i år på grund av pandemin, säger Iiris Viljanen. Jag ville skapa en egen finsk jul i toner och text istället, någonting för alla andra sverigefinnar och finlandssvenskar där ute som hör hemma i båda språken.

Inför jul så beger sig dessutom Iiris Viljanen ut på en exklusiv soloturné. Det är begränsat antal platser till varje konsert så först till kvarn.