Nu Genea Nu Genea

Fyra nya till Way Out West!

I förra veckan presenterade Way Out West vilka artister som kommer att gästa deras kväll under Göteborgs 400-årsfriande i Frihamnen den 4 juni. I dag har det blivit dags att fylla på schemat på ordinarie festival, och det sparas definitivt inte inte på något krut. Välkomna indielegendarerna Yo La Tengo [US], tokhyllade folkmusikern Sara Parkman, gitarrindiens nya anförare Snail Mail [US] och italienska dansgaranten Nu Genea (Live Band) [IT] till Slottsskogen 10–12 augusti! 

Det är inte många artister som kan stoltsera med att ha gjort ett av sina allra bästa och mest vitala album nästan 40 år in i karriären. Men det kan de lika ödmjuka som oförtröttligt oberoende indielegenderna i Yo La Tengo. ’This Stupid World’ (2023) är nämligen så långt från en trött ursäkt för att få turnera man kan komma.

Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. Efter tre hyllade soloalbum är det idag lika självklart att höra hennes musik pulsera ut över dimman i sommarnattens skogsrejv som det är att se henne framföra den live i folkkära tv-program.

Det finns ett tydligt före och efter Snail Mails superhyllade debutalbum ’Lush’ från 2018. Inte bara för att den då 17-åriga Lindsey Jordan förvandlades till en stjärna utan också för att den samtida indierocken fick en ny anförare. Ifjol återvände Snail Mail med sitt andra album ’Valentine’ och utan att tappa något av den angelägenhet, högljuddhet och smärtsamma intimitet som gjorde debuten så älskad lyckades hon göra en skiva som är både större och mer varierad.

Den italienska duon Nu Genea är lika mycket musikarkeologer som de är artister. Och i sin strävan efter att sammanföra obskyr och oupptäckt dansmusik från olika delar av världen bygger de en ljudvärld som inte bara är eklektisk utan också fungerar som en brygga mellan dåtid och nutid.

Way Out West 2023 går av stapeln mellan den 10–12 augusti i Slottsskogen i Göteborg. De tre första Early Bird-kategorierna är redan slutsålda, och nästa variant (2195 SEK) är släppt nu via festivalens hemsida. Sedan en tid tillbaka finns även biljetter för en- och två dagar ute till försäljning. Fler akter tillkommer löpande.