Alba August

När Alba August, på en direktsänd Grammsigala, sjöng hjärtat ur sig i sin gripande sång ’Isabelle’ stod det klart: En ny stjärna hade tänts på den svenska musikhimlen. Skådespelare eller inte, det känslostormande framträdandet rätade ut alla eventuella frågetecken och förvandlade dem till distinkta utropstecken.

Precis som förebilden Kate Bush tar August sitt avstamp i det dramatiska och oväntade. Över drivande trummor och stora synthmattor sjunger hon kraftfullt och ofiltrerat om ilska, kärlek och längtan efter ljuset på ett sätt som river alla försvar.

Det var med debutsingeln ’We’re Not Gonna Make It’ som Alba August introducerade sig för sin publik. Låten, som också var ledmotiv till Netflixserien ’The Rain, blev startpunkten för arbetet med debutalbumet ’Still I Hide’ (2022) som spelades in tillsammans med producenten Tobias Fröberg (Frida Hyvönen, Ane Brun, Astrid S m.fl.). Och vad kan gå fel med låtar som ’Lights’, ’Honey’, ’So Alive’ och ’Killing Time’? Albumet blev mycket riktigt mottaget med öppna armar av båda kritiker och lyssnare och blev dessutom dubbelt grammisnominerat och nominerat till P3 Guld.

Nu är Alba aktuell med fyraspårs-EP:n ”I Wish I Was Someone Else”.

Boka artist

Henric Hemmerlind

Pressbilder

Martin Kiessling
Martin Kiessling
Martin Kiessling
Martin Kiessling
Martin Kiessling
Henric Hemmerlind