Amason

Vad vore julen utan en stalledräng? Amason gör i år en serie julkonserter där de varvar jullåtar med eget material. De kombinerar det dessutom med en julsaga, nyskriven och uppläst av ikonen Staffan Westerberg.
– Staffan Westerberg besitter en röst och ett berättarsätt som alltid berör oss. Vi är så glada att han tackade ja till att samarbeta, säger Amason.

Med hjälp av Staffan Westerbergs omisskännliga uttryck i text tillsammans med Amasons musik på scen kommer det till publiken att överräckas såväl mjuka som hårda klappar vid en serie julkonserter i december, med premiär på Cirkus i Stockholm 3 december.

– Vi kommer ge en amasonsk version av julkonsert, där vi blandar vår egen repertoar med tolkningar på traditionell julmusik, säger Amason om julkonserten där de framför musik live på scen och där Staffan Westerberg medverkar digitalt.

– I en orolig tid känns det lugnande att omfamna det institutionella, det återkommande, typ som månen och julen. Men vad vore julen utan stalledräng? Staffan Westerberg besitter en röst och ett berättarsätt som alltid berör oss. Vi är så glada att han tackade ja till att samarbeta.

– Man kan säga att det blir en julsaga som har kapsejsat, säger Staffan Westerberg om texten han har specialskrivit och läst in till konserterna.

Allting ramas in av animationer signerade Amasons omslags- och videomakare Tobias Centerwall, som har svarat för Amasons visuella värld sedan dag ett.

 

Om Staffan Westerberg
Dramatiker, regissör och skådespelare som på 70- och 80-talet gjorde djupa avtryck hos en hel generation barn och unga med tv-program som Vilse i pannkakan och Lillstrumpa och Syster Yster på villovägar och Lillastrumpa och Syster Yster i stora världen. Var i somras sommarpratare i P1.

Om Amason
Det svenska musiklandskapet vore tomt och färglöst utan supergruppen Amason. Alla riktigt bra band har en gemensam nämnare: helheten är större än summan av delarna. Att detta även gäller supergruppen Amason säger väl ganska mycket. Trots att medlemmarna kommer från band som Miike Snow, Dungen och Little Majorette och att de i Amanda Bergman har Sveriges bästa röst, så förblir Amason ett band i ordets bästa bemärkelse. Demokratiskt, osjälviskt och följsamt spelar alla för låtens bästa och resultatet är inget annat hypnotiskt.

Amasons självbetitlade debut-EP släpptes i augusti 2013. Året därpå kom singlarna ”Ålen” och ”Duvan”, tätt följt av debutalbumet ”Sky City”. Albumet hyllades av såväl publik som kritiker och belönades på Grammisgalan för Årets Album.

På senaste syskonalbumen ’Galaxy I’ (2019) och ’Galaxy II’ (2021) möter vi ett Amason som experimenterar mer än någonsin utan att någonsin bort sin melankoliskt mjuka kraftfullhet. Ett av Sveriges absolut bästa band lämnar ingen besviken.

”Än en gång har bandet så här med facit i hand visat att de förtjänar en stående plats inom popeliten tills den dagen de (Gud förbjude!) väljer att pensionera sig”

– GAFFA

”Amanda Bergman har inget kvar att bevisa som en av Sveriges bästa sångare”

– Nöjesguiden

Amason

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.

Pressbilder

Märta Thisner