Billie Eilish

Tiden då den mest populära musiken av nödvändighet också var den mest maximalistiska och refrängstarka är över. Lättuggad pop har väl fortfarande sin plats, men det är inte längre den tvingande formeln för att nå toppen av listorna. 17-åriga (!) amerikanskan Bille Eilish är ett typexempel på hur ett solitt egensinne och en tydlig konstnärlig vision kan räcka för att med små medel förflytta sig från studion i sovrummet till de stora scenerna. Efter två hyllade Sverigeframträdanden har vi nu glädjen att åter välkomna Billie Eilish till svensk mark – 15 februari spelar hon nämligen på Fryshuset.

Berättelsen om hur hennes framgångssaga gick till är nästan löjeväckande samtida. 2016 la då 15-åriga Eilish upp låten Ocean Eyes, skriven med brodern FINNEAS, på SoundCloud. En försiktigt, vacker poplåt där sångerskan luftigt besjunger ett par sällsynt brunnsdjupa ögon. Den framsynte tastemakern Zane Lowe på Beat 1 hyllade låten och den virala succén var ett faktum. Idag har Billie Eilish över 750 miljoner lyssningar på strömmingstjänster. Allt detta utan att någonsin le på bild.

Nu när Billie Eilish återigen besöker Sverige är det med de tre nya singlarna lovely, you should see me in a crown och bitches broken hearts i bagaget. Musiken är fortsatt spröd, mörk och djupt engagerande och Eilish röst är oerhört vacker. Men attityden och de vassa, tidvis skrämmande texterna visar med önskvärd tydlighet att ålder är det enda hon har gemensamt med andra tonårsstjärnor. 15 februari spelar hon på Fryshuset.