C.W Stoneking

Ta 1920-talets bluesmusik och blanda med lika delar voodoo, cajun, jive och gospel – kryddat med en uppväxt i aboriginsamhället Papunya i Australien och toppat med en enorm förmåga för humor. Någonstans där träder sångaren och gitarristen C.W. Stoneking fram.

Det finns mycket att säga om C.W. Stoneking, men först och främst bör en beskriva honom som en bluesartist – om än en annorlunda sådan. Född 1974 i Australien till amerikanska föräldrar och uppväxt i aboriginsamhället Papunya började Stoneking som 13-åring att spela i ett cajun- och zydecoband. När han sedan hittade sin pappas gamla bluesplattor från 1920-talet, och Stoneking upptäckte artister som Blind Willie McTell och Leroy Carr, började artisteriet att ta fart.

Just 1920-talets bluessound är någonstans huvudingrediensen i Stonekings stundvis bisarra musik, men det samtidigt lika mycket New Orleansjazz, skiffle, hokum och calypso – och ibland även inslag av gospel, jive och tidig rocknroll. Det som C.W. Stoneking gör gör han bättre än någon annan, och det är att hitta ett sätt att förena dessa olika stilar. Låtarna är lika fantasifulla som irrelevanta, texterna handlar om mystiska väsen, misslyckad voodoo, fängelsen och djungeln, och allt förenas under Stonekings musikaliska och humoristiska utförande.

Utöver tre fullängdsalbum släppta mellan 2006 och 2014 har Stoneking också samarbetat med Jack White på dennes album ”Boarding House Reach” samt – överraskande nog ¬– gjort en cover på julklassikern ”Silent Night” tillsammans med Josh Homme (Queens of the Stone Age). Den soloturné som C.W. Stoneking nu beger sig ut på blir den första på två år.