Calexico

Det senaste albumet ”The Thread That Keeps Us” är som ett tidsdokument av Calexico. Ett familjeporträtt som fångar alla delar av det Arizonabaserade bandets alla olika stilar, oförutsägbara infall, influenser och obegränsade kreativitet. Nu kan vi meddela att bandet kommer till Sverige för två spelningar i sommar – 21 augusti på Pustervik i Göteborg, och 22 augusti på Nalen i Stockholm. Biljetterna släpps fredag 9 mars klockan 10:00 via luger.se/calexico.

Denna gången fann gruppens frontfigurer Joey Burns och John Convertino inspiration och motivation i norra Kalifornien, i grandiosa hemmastudion the Panoramic House vars speciella miljöer och vyer snart fann sin väg in i musiken. Effekten av Kalifornien hade också stor inverkan, en dualition av både drömtillvaro och mardröm. Resultatet blir mindre polerat och mer stökigt än tidigare, samtidigt som ”The Thread That Keeps Us” både upprätthåller bandets säregna traditioner, samt deras vilja att utmana och experimentera med sitt utryck och visar upp ett orubbligt självförtroende i sina sånger. Slutresultatet är att ”The Thread That Keeps Us” ett av Calexicos mest ambitiösa och mäktiga verk, en platta fylld av kaos, motsägelser och osäkerhet men också hopp, trygghet och förtröstan. I den eklektiska värld Calexico bygger ryms episk indierock, jangliga gitarrer, latinska rytmer, dansant pop, psykedeliskt kaos och vackra folksånger med samma självklarhet.

Calexico är ett av de mest uppskattade och hyllade livebanden i världen under de senaste decenniet. Deras makalösa musikalitet och säregna sätt att väva ihop indierock, morriconewestern, jazz, mariachi-trumpeter, country, ökenhetta, psykedelia och hela tiden med ett sanslöst texmexgung i botten har golvat både publik och kritiker.