Cavetown

2022 kan musik skapad i ett sovrum nå ut till hela världen. Inga mellanhänder, inga klåfingriga producenter och inga marknadsplaner. Ett faktum som den engelska singer-songwritern Cavetown vet bättre än de flesta. På bara ett par år har 23-åringen nämligen skaffat sig en nästan osannolikt hängiven följarskara. På helt egen hand. Den 19 oktober kommer indiefenomenet Cavetown till Fryshuset! Biljettsläpp fredag 20 maj kl 11.00.

Det började på YouTube. Cavetown, eller Robin Daniel Skinner, publicerade hjärtliga videos där han tolkade favoriter som Elliot Smith, The Libertines och Panic! At The Disco. Så långt är historien bekant, men det fanns något särskilt med den omisskänneliga uppriktigheten i de ömsinta ukulele-versioner. Snart började Cavetown skriva egna låtar och fanskaran växte organiskt men snabbt. Idag har samma YouTube-kanal 367 miljoner visningar och på Spotify kan man läsa att Cavetowns musik har smått fantastiska 7,9 miljoner månatliga lyssnare. En framgång som både är förbluffande och fullständigt rimlig på en och samma gång. Musiken beskrivs nog bäst som mjuk sovrumsindie över vilken han följsamt och mjukt sjunger sina reflektioner om ensamhet, annorlundahet och psykisk ohälsa. Cavetown har skapat ett inkluderande universum och många har känt sig kallade.

2015 släpptes Cavetown sitt fina självbetitlade debutalbum där vi bland annat hittar den ikoniska ’Devil Town’ och den försiktiga ’Meteor Shower’. Redan året efter kom den uppskattade uppföljaren ’16/ 04/ 16’. 2018 kom ’Lemon Boy’ och med låtar som ’Fool’, ’Pigeon’ och ’Lemon boy’ visade Cavetown att det är fullt möjligt att bli en mer mångsidig producent utan att förlora ett uns av sin unika omedelbarhet. Sedan dess har det kommit hela tre skivor till och otaliga minnesvärda låtar som ’Juliet’, ’Boys Will Be Bugs’ och ’Sweet Tooth’. Nyligen släpptes singeln ’Fall In Love With A Girl’ som sjungs tillsammans med beabadoobee.

Den 19 oktober kommer Cavetown och hans alldeles egna värld till Fryshuset. Support för kvällen: Sidney Gish.