Cleo

Trots att Cleo sedan länge hört till den svenska hiphopscenens viktigaste och mest mångfacetterade röster är skivan ”Missaoui” som släpptes 2022 faktiskt hennes första svenska fullängdsalbum. Men ”Missaoui” inte är en debutskiva förutom på papperet. Fylld till brädden med erfarenhet, vishet, smärta och ja, livet, har Cleo skapat ett kraftfullt vibrerande magnum opus.

På albumet har vännen, producenten och Random Bastards-kollegan Academics bidragit med de atmosfäriska, mångbottnade beatsen, på vilka Cleo briljerar som vokalist och textförfattare.

Tillsammans med Random Bastards har Nathalie Missaoui, som hon egentligen heter, byggt upp en kreativ plattform på egna villkor bortom branschens storstadsfixering. I sällskap med Vanessa Marko drev hon också kultur- och musiknätverket Femtastic som uppmuntrade och inspirerade andra kvinnliga skapare att våga ta utrymme själva. De stod även bakom FATTA-kampanjen, som lyfte frågan om en förändrad syn på sexualitet, våldtäkt och samsyn.

Cleo har hyllats för såväl sina konserter som för sitt auktoritära och kompromisslösa uttryck. Hon har i ett par decennier nu varit en igångsättande och ifrågasättande eldsjäl vars konstnärliga kapacitet och karisma hela tiden signalerat stordåd, och dessa har också kommit i spridda skurar men aldrig tidigare i så samlat och ambitiöst utförande som fallet är på ”Missaoui.”

2023 blev inget undantag för Cleos framgång. På konsertfronten tog hon bland annat hela publiken med storm under sitt framträdande på Åre Sessions och begav sig därefter ut på en hyllad sommarturné inklusive ett stopp Way Out West´s största scen. Dessutom nominerades hon trefaldigt till Grammis och prisades under galan för “Årets Hiphop” med sitt album ”Missaoui” – men det tar inte slut där. Hon nominerades även till Guldmicken för tredje gången, kammade hem titeln som Årets Textförfattare på Manifestgalan och prisades som Årets Kompositör när Musikförläggarna utsåg Sveriges bästa verk och artister under året.

Cleo

För att boka den artist, se nedan kontaktuppgifter.