Daniela Daniela

DANIELA RATHANA

Under de senaste åren har hon delat scen med artister som Oskar Linnros, Zara Larsson, Seinabo Sey och Kent. Nu tar nu Daniela Rathana klivet ut i rampljuset – som soloartist med debut-EP:n ”Halva vägen fri”. Med sina dagsboknära texter och ett alldeles eget sätt att föra samman pop, soul och en rad andra influenser är den här stjärnan ett av landets just nu mest spännande namn. Och resan har bara börjat.

Redan som barn i Stockholmsförorten Akalla hittade hennes röst en naturlig plats i olika gospelkörer. Därifrån skedde den fortsatta resan snabbt vidare mot en ny, ung musikscen av soulmusiker. Endast 23 år gammal har Daniela Sörensen en gedigen meritlista och har som körsångerska backat upp bl.a. Zara Larsson, Sabina Ddumba och Kent. Bakom artisterna Oskar Linnros och Seinabo Sey har både livepubliken och recensenterna fått en större glimt av Daniela, då hon exempelvis sjöng en egen låt på Seinabo Seys konsert i Globen 2018, och under Oskar Linnros turnéer de senaste två åren gjort flertalet duetter.

”Många gånger har jag tittat på publikens ansikten från scen och upptäckt att deras blick ofta är vända snett bredvid mig. Det har alltid, utan undantag, visats sig vara på Daniela de tittat. Jag har varit med om det en gång tidigare - då hette min körsångerska Seinabo Sey” berättar Oskar Linnros.

Att Daniela är signad till Oskar Linnros musikbolag Dundra är därmed ingen slump. Släppet av debut-EP:n Halva vägen fri blir startpunkten för en storsatsning på ny talang. Med Oskar i spetsen som A&R och exekutiv producent har Daniela skrivit och skapat EP:n med producenten MASAKA och rapparen Prins Daniel. Även nya stjärnskott som Kerstin Ljungström, Fanny Hultman och Elias Kapari har bidragit, allt inspelat i Dundra Studios i Stockholm. ”Halva vägen fri” släpps i ett nytt samarbete mellan Dundra och Universal Music, bolaget där Oskar Linnros även släppt sina senaste tre album som soloartist.

Så vem är Daniela och hur låter hennes musik när hon tar klivet fram från bakgrundskörare till soloartist? Det undrar hon också. För att ta reda på det gör hon två saker. Hon skapar musik med sina vänner, och lägger till ett efternamn - Rathana. Namnet gavs till hennes mamma på ett thailändskt barnhem i slutet av Vietnamkriget. Efternamnet är en egen påminnelse om att ta reda på var hon kommer ifrån, och musiken ett sätt att ta reda på vart hon borde ta vägen nu.

Att det är många känslor som behövts kanaliseras hörs både i text och musik. Danielas uttryck innehåller lika delar ostoppbar naturkraft, som känslan av en stilla viskning mellan två nära vänner – en elektrisk dynamik som präglar berättandet. I höstas släpptes första smakprovet i form av singeln ”Efterlyst” som premiärspelades i programmet Luuk & Hallberg. Tillsammans med det inledande självbiografiska spåret ”Rathana”, förföriska ”UT!”, nya singeln tillika kärleksförklaringen ”Hatar dig” och vemodiga ”Det blir så fel ibland” – är Halva vägen fri bara början på Daniela Rathanas spännande musikaliska resa.

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.

Pressbilder: