Donovan Webb Donovan Webb

DONAVON FRANKENREITER

I höst beger sig amerikanska beachfolk-artisten Donavon Frankenreiter ut på turné, med ett stopp på Nalen i Stockholm den 27 september. Donavon slog igenom 2004 efter ett lyckat samarbete med artisten tillika vännen Jack Johnson, och har sedan dess bland annat gjort musik som blivit soundtrack till stora amerikanska serier som Lie to Me, filmer som Fantastic Four och Snakes on a plane samt haft en framgångsrik karriär som surfproffs.

Kalifornienfödda Donavon Frankenreiter får nästan beskrivas som en ung veteran på musikscenen – åtminstone sett till att han under en större del av sitt liv har varit en professionell surfare. Redan som 14-åring lyckades Donavon bli sponsrad av Billabong och flyttade till Hawaii för att satsa på surfkarriären. Väl där träffade han Jack Johnson, även han surfare och med ett stort musikintresse. Johnson valde till slut att satsa på musiken, Donavon på surfen, men när Johnson startade sitt egna bolag tog Donavon upp gitarren igen och solodebuten var ett faktum.

2004 släpptes hans självbetitlade debutalbum via Johnsons label, och singeln Free blev snabbt en favorit bland kritiker, fans och surfare världen över. Donavons tillbakalutade folkpop har sedan dess fortsatt att intressera, engagera och entusiasmera, och han har utvecklat ett sound som låter exakt precis som en perfekt sommardag. Hans senaste skiva The Heart, som släpptes 2015, är den femte i ordningen och skiljer sig något från de tidigare albumen. Här har Donavon tillåtit sig att bli både ärlig och stundvis ledsen – inte minst på skivans sista låt California Lights, där pappans kamp mot leukemi utgör textens huvudfokus. Det är med andra ord en mer mångfacetterad Donavon Frankenreiter som kommer till Stockholm och Nalen torsdag den 27 september för en garanterat fantastiskt konsert.