Ezra Collective

När The New York Times gjorde en utflykt till London, för att beskriva det oerhörda uppsving som jazzen fått i den brittiska huvudstaden, hamnade de förstås på ett gig med Ezra Collective. De konstaterade kortfattat att det var som att befinna sig på ett rejv. Stämningen och vibben var helt enkelt fylld till bristningsgränsen med energi.

Att Ezra Collective räknas som ett av de hetaste banden i London just nu beror till viss del på bandets ledare – och trummis – Femi Koleoso. De som sett honom live talar lyriskt om hans frenetiska energi, inbjudan inställning och förmåga att blanda jazzens många olika uttryck.Tillsammans med sina bandkollegor blandar han friskt mellan afrobeat, latin, hiphop, grime och många andra genrer. Men slutresultatet är ändå alltid jazz. Dagens jazz.

Albumet You Can’t Steal My Joy är en bra start för den som är nyfiken på Ezra Collective. Med rap och glittrande snygg produktion låter det ”urban” och totalt avslappnat – samtidigt som glädje och energi lyser igenom i varje spår. De inleder med en hyllning till en av jazzens stora visionärer i ”Space is the Place” – och sedan fortsätter de på den inslagna vägen. Men det är live de ska upplevas.

Så missa inte när ett av Storbritanniens hetaste band år 2019 kommer till Fasching. Det här blir en konsert det kommer pratas om efteråt.