Kegen Lorentzon 86 Kegen Lorentzon 86

WAY OUT WEST

Mellan 10-12 augusti 2023 intar Way Out West vackra Slottsskogen och hela Göteborg. Biljetterna är släppta!

Way Out West – som lockar besökare från hela Sverige och även från stora delar av resten av världen – har i tolv år fyllt Göteborg och Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. Programmet består av de största världsstjärnorna, hetaste nykomlingarna, filmpremiärer, utmanande samtal, prisad vegetarisk mat och ett gediget klubbprogram under namnet Stay Out West som tar vid på mer intima scener nattetid runtom i centrala Göteborg.

Under tre dagar skapas en kulturell smältdegel i centrala Göteborg och etablerar huvudområdet i vackra Slottsskogen. Grundidén hos arrangören Luger har alltid varit att skapa den festival som de själva skulle vilja besöka och inte riktigt finns någon annanstans i världen. Med det receptet har Way Out West årligen lockat en publik på över 100 000 besökare.

Fler än 100 artister kommer att spela under festivalens tre dagar. Tidigare år har världsartister som Frank Ocean, Kanye West, Lana Del Rey, Prince, Alicia Keys, PJ Harvey, Kendrick Lamar, Sia och Erykah Badu stått på scen i Slottsskogen. Festivalen har också gjort sig ett namn av att introducera artister för en svensk publik tidigt i sina karriärer.

Filmprogrammet på Way Out West är sedan 2011 en självklar och uppskattad del av festivalen. Varje år väljs ca 35-40 filmer ut, och visas på biografer utspritt i Göteborg liksom på festivalområdet i Slottsskogen. Under åren har Way Out West stått värd för premiärer av filmer som Searching For Sugarman, The Square, Turist, Palme, Monica Z, Boyhood, Tusen Bitar, Gräns, Snabba Cash 1-2 under festivalen. Filmutbudet är en blandning av spelfilmer, dokumentärer, tv-serier och kortfilmer, ofta med ett fokus på musik och samhällsfrågor.

Sedan 2013 är Way Out West certifierade enligt ISO 20121, en certifiering som festivalen svarar mot med en trebens-princip där social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet måste samverka för att fungera. Förutom att från start ha valt att vara en stadsfestival där närheten mellan festivalområde och leverantörer minskar transporter, och där avsaknaden av camping minskar utsläpp, har Way out West sedan 2012 respektive 2015 varit helt kött- och till stor del mjölkfri. Under 2018 investerades det i utsläppsreducerande åtgärder – plantering av träd – utanför den egna verksamheten för att på så sätt kunna bli klimatneutrala. Detta är några tydliga exempel på vad som har gjorts för att minska festivalens miljöpåverkan.

När Way Out West år 2013 fick certifieringen ISO 20121, var det den första festivalen i Sverige att tilldelas den. Tyvärr ser det fortfarande ut så på många håll. Få andra festivaler i Europa har samma eller motsvarande miljöcertifiering.

ISO 20121 innebär hållbarhet på tre olika plan, och det är också dessa delar som ligger till grund för Way Out Wests hela hållbarhetsarbete.

Ekologisk hållbarhet – Jorden tillverkar bara en viss mängd råvaror varje dag. Way Out West ska inte bidra till att förbruka mer än den mängden. Det ekologiska fotavtrycket (förbrukning av el, utsläpp från resor, återvinning, ytan festivalen verkar på m.m.) ska minskas för varje år.

Ekonomisk hållbarhet – Luger som organisation bakom Way Out West tar ansvar för att ha en ekonomisk långsiktig hållbarhet för festivalen och slutkonsumenterna. Detta är för att få affären att gå ihop, få så många som möjligt att ha möjlighet att kunna gå på festivalen och få Way Out West att leva kvar under lång tid framöver.

Social hållbarhet – att ha alla intressenter i åtanke i alla aspekter av festivalen. Ta hänsyn så att medarbetare, besökare, leverantörer, partners och artister mår bra i och runt Way Out West, samt ta hänsyn till Göteborgs stad och dess invånare som alla berörs av festivalens närvaro på olika sätt.