Way Out West

Om Way Out West

Way Out West – som lockar besökare från hela Sverige och även från stora delar av resten av världen – har i tretton år fyllt Göteborg och Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. Programmet består av de största världsstjärnorna, hetaste nykomlingarna, filmpremiärer prisad vegetarisk mat och ett gediget klubbprogram under namnet Stay Out West som tar vid på mer intima scener nattetid runtom i centrala Göteborg.

Under tre dagar skapas en kulturell smältdegel i centrala Göteborg och etablerar huvudområdet i vackra Slottsskogen. Grundidén hos arrangören Luger har alltid varit att skapa den festival som de själva skulle vilja besöka och inte riktigt finns någon annanstans i världen. Med det receptet har Way Out West årligen lockat en publik på över 100 000 besökare.

Fler än 100 artister kommer att spela under festivalens tre dagar. Tidigare år har världsartister som Frank Ocean, Kanye West, Lana Del Rey, Prince, Alicia Keys, PJ Harvey, Kendrick Lamar, Sia och Erykah Badu stått på scen i Slottsskogen. Festivalen har också gjort sig ett namn av att introducera artister för en svensk publik tidigt i sina karriärer.

Filmprogrammet på Way Out West är sedan 2011 en självklar och uppskattad del av festivalen. Varje år väljs ca 35-40 filmer ut, och visas på biografer utspritt i Göteborg liksom på festivalområdet i Slottsskogen. Under åren har Way Out West stått värd för premiärer av filmer som Searching For Sugarman, The Square, Turist, Palme, Monica Z, Boyhood, Tusen Bitar, Gräns, Snabba Cash 1-2 under festivalen. Filmutbudet är en blandning av spelfilmer, dokumentärer, tv-serier och kortfilmer, ofta med ett fokus på musik och samhällsfrågor.

Hållbarhet har varit en viktig del av festivalens DNA sedan starten 2007, där festivalen arbetat enligt principen att social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet måste samverka för att fungera. Förutom att från start ha valt att vara en stadsfestival där närheten mellan festivalområde och leverantörer minskar transporter, och där avsaknaden av camping minskar utsläpp, har Way Out West sedan 2012 respektive 2015 varit helt kött- och till stor del mjölkfri.