Half Moon Run

Den kanadensiska indiekvartetten Half Moon Run slog igenom stort med sin emotionella och vackra folkrock på debuten ”Dark Eyes” år 2012, och med uppföljarplattan ”Sun Leads Me On” tre år senare bekräftade de sin plats som en av alt-popens älsklingar. Sen blev det tyst fram tills nu. I början på augusti släppte de singeln ”Then again” och med den löftet om att ett tredje album och en ny turné inte är långt bort. Nu är det dags ­– torsdag den 20 februari kommer de äntligen tillbaka till Stockholm.

Oavsett om deras genretillhörighet beskrivs som drömsk alt-pop eller psykadelisk indierock, så finns det ett ord både kritiker och fans använder sig av för att beskriva deras musik: komplex. Med en klassisk musikalisk träning och mängder av influenser har Half Moon Run blivit kända för sina storslagna arrangemang – och för sin livenärvaro.
Half Moon Run bildades 2009 av Devon Portielje, Conner Molander och Dylan Phillips i Montreal, Kanada och debutalbumet ”Dark Eyes” tog dem runt om i världen, med utsålda spelningar och lyriska fans som resultat. Medryckande folkrock med influenser från bland andra Neil Young och Simon & Garfunkel i modern tappning – intimt, känslosamt och melankoliskt. Uppföljaren ”Sun Leads Me Home” släpptes 2015 genom skivbolaget Glassnote (Daughter, Mumford & Sons, Phoenix etc) och skrevs till stora delar i Kalifornien. Mer personligt och lättsamt än ”Dark Eyes” och med en bredare ljudbild – som exemplifierat på synthtunga singeln “Trust”, och det fanns inte ett uns av tvekan om att Half Moon Run hade tagit steget upp till nästa nivå. Nu är alltså ett tredje album på gång, och med det en ny turné som tar bandet till Sverige och Stockholm den 20 februari nästa år.

Half Moon Run har valt att låta 10 SEK för varje såld biljett gå till välgörande ändamål via organisationen PLUS1. Pengarna kommer att gå till att motverka undernäring och svält hos barn och unga.