Hayley Kiyoko

Hayley Kiyoko kallas ibland för ”den lesbiska Jesus” av sina fans. Epitetet säger något om hur svältfödd vår samtid är på representation av samkönad kärlek. Med sitt debutalbum, drömska R&B-skivan Expectations, visar Kiyoko att hon med självklarhet ikläder sig den rollen, och kanske summerar VICE det allra bäst – “Hayley is exactly what we need from a pop star in 2018”. Nu kan vi meddela att Hayley Kiyoko kommer till Stockholm för en spelning på Fryshuset 14 februari.

Debutalbumet Expectations (2018) genomsyras av medryckande, drömsk R&B med inslag av samtida electropop. Vi talar om luftiga beats, feta basar, påkostade videos, koreograferad dans och en sång som engagerar utan att försöka imponera. Den största skillnaden är att orsaken till begäret och hjärtesorgen råkar vara kvinnor istället för män. “Girls like girls like boys do – nothing new” deklarerar artisten själv över uppklippta synthar på singeln Girls Like Girls. Trots självklarheten i denna programförklaring är resultatet oväntat uppfriskande.

För Hayley Kiyoko har vägen till popstjärna varit lika delar typisk som ovanlig. Som ung arbetade hon på Nickelodeon och Disney Channel för att sedan spela in tonårsfilmer. De första musikaliska försöken var en aning trevande och det var först när Kiyoko vågade låta sin sexualitet ta plats som dammen brast. Med nya skivan i bagaget har det nu blivit dags för den nyblivna lesbiska ikonen att spela i Sverige. Förvänta er regnbågsflaggor, kampsugna mellansnack men framförallt bländande popmusik och en stjärna som verkar stormtrivas i sin roll.