Henok Achido

Henok ”Achido” Meharena, född 1982 i Asmara, Eritrea och uppvuxen i Kristianstad och Stockholm. Debuterade 2001 med en oförglömlig gästvers på Fattarus Mina hundar. 2007 skiftade han till engelska och släppte EP:n That Fucking Guy. Två år senare, 2009, kom äntligen debutalbumet Almaz Charming Child. Ett hyllat verk med framträdande singlar som Fly fresh, Pusher och High on life. Detta uppmärksammades även på andra sidan Atlanten på dåtidens stora amerikanska rapbloggar. 2013 kom en annan gästvers, även den lika minnesvärd. På Mack Beats Barriärer switchade Achido till svenska igen. Nu, med ett helt annat sätt att behärska språket.

Hypen var på riktigt – folk ville höra mer Henok och det på modersmålet. 2014 möttes fansens behov i ”Känslor & Känsla” – en EP tillsammans med poeten Meron Mangasha. Duon gick under namnet HMSV och är ett kvitto på Henoks språkliga briljans.

År 2019, 10 år efter debuten, släpptes det viktigaste albumet i karriären i form av ”Bror Utan Sol (Bland Rök och Stearin)”. Albumet nominerades till två Grammisar – Årets textförfattare och Årets album – och kammade hem full pott hos många av landets musikkritiker.

”Bror utan sol (bland rök och stearin) låter inte som något annat just nu”

– Nöjesguiden (6/6)

”Albumet ger samma grandiosa känsla som Kanye Wests My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Ja det är sant, den är jämförbar med en av 2010-talets bästa skivor. Så bra är Henok Achidos comeback”

– GAFFA (6/6)

Pressbilder

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.