Jorja Smith

Få röster kommer att bli så tongivande i framtiden som Jorja Smiths. Med en stämma som ekar lika mycket det förflutna som samtiden och framtiden har Smith redan lovordats som rösten för en ny generation. Det bevisades ytterligare under helgens storslagna framträdande på Way Out West, där Smith hörde till en av de absoluta höjdpunkterna och stod för en total knockout. Debutalbumet Lost & Found har varit ett givet soundtrack för 2018, och inget talar för att det magiska givet kommer att sluta vara det. Nu har vi äran att meddela att Jorja Smith återvänder till Sverige redan i höst för en spelning på Berns i Stockholm 31 oktober.

Första låten släppte hon under 2016 – retroinspirerade Blue Lights – som strax därefter följdes upp av starka Where Did I Go?, som i sin tur utsågs till en favoritlåt av rapparen Drake. Samme Drake gjorde i år Jorja Smith till en alltmer namnkunnig artist då hon fick gästa hans omåttligt hyllade spellisteprojekt More Life på två låtar. Eller gästa och gästa – på Jorja Interlude skiner hon starkare än huvudobjektet själv. Förutom sina egna singlar släppta förra året blev More Life-medverkandet droppen som fick bägaren att rinna över – Jorja Smith är nu en av Storbritanniens absolut mest lovande R&B-röster. Pitchfork har redan konstaterat att hon har en röst som kan läka världen, och The Fader har proklamerat att hennes stämma kan tysta ett helt rum. Världen sliter och drar i Jorja Smith just nu, och spelningen på vackra Berns blir hennes första i Stockholm någonsin.


Jorja Smiths uppenbarelse påminner om Billie Holiday och hela hennes framtoning utstrålar tidlös elegans och charm. Rösten äger en lätthet som ger ekon av svenska Zara Larsson. Låtarna svävar fritt och bandet skapar en skön stämning. Allt känns genomarbetat och proffsigt, men ändå avslappnat och okonstlat.

Daniel Andersson, HYMN

JORJA SMITH