Josef Slunge

När Josef Slunge albumdebuterade 2023 med ”ikväll, inatt, men aldrig imorgon” placerade han sig direkt som en av de allra mest intressanta namnen på den svenska scenen som lekfullt rör sig sömlöst mellan genrer och uttryck. Reaktionerna lät inte vänta på sig: P3, Aftonbladet, Nöjesguiden, Göteborgs-Posten och Gaffa var några som stod längst fram i hyllningskören. Slunge toppade året med sin första headlineturné, ett bejublat gästframträdande på Way Out West med Cleo och med att bli årets Creative Juice-stipendiet.

Slunge släppte sina första låtar i eget namn redan 2019, men på debutalbumet låter han sina tidigare hiphopinfluenser bli en av många ingredienser i en mix av musikaliska infallsvinklar. På det sättet är han nu, helt omedvetet, mer i samtiden än någonsin förut. ”Det finns en skörhet i låtarna som bara kan komma från någon som vågar vara sårbar inför sig själv och sina lyssnare”, som en lyrisk recensent skrev.

För Slunge är rörelsen framåt elementär, så det är inte förvånande att hans kommande mixtape – ”I Love You” – tar sig helt andra riktningar än albumet. Här återvänder han, i ständigt samarbete med producenten Matteus Jording, i en hommage till den hiphop han började sin musikaliska bana i. Låtarna är uppbyggda helt av samplande, med varje ljudande ton lånad från någon annan – oavsett om det är en liten ljudeffekt, en snare eller något mer omfattande. När projektet stod klart hade över 500 samplingar använts.

Mixtapet ”I Love You” släpps i sin helhet senare i vår men det första smakprovet, singeln ”Skrikandes trumpeter”, som handlar om att vara ung och lite vilsen i Göteborg släpptes i februari.

Boka artist här