Shout Out Louds

För 20 år sedan släppte de svenska indielegendarerna Shout Out Louds sitt hyllade debutalbum ”Howl Howl Gaff Gaff” med numera ikoniska indiehits som ”Please Please Please”, ”100°” och ”Very Loud”. Albumet var kickstarten på en lång internationell karriär med TV-framträdanden hos David Letterman och Jay Leno samt globala turneer med dåtidens hetaste band som The Strokes och Kings of Leon. Våren 2024 gör bandet tre exklusiva svenska spelningar där de spelar debutalbumet i sin helhet.

Shout Out Louds ser mycket fram emot att återigen kliva tillbaka in i den gamla bubblan och berättar:

”Efter att ha repat i en kompis föräldrars garage under några omstörtande månader gick vi för 20 år sedan in i en musikstudio för allra första gången. I en liten studio i Hjorthagen i Stockholm fanns även en riktig producent – legendaren Ronald Bood – som precis hade spelat in debutband som The Plan och Mando Diao. Vi visste inte då att de låtar som blev ’Howl Howl Gaff Gaff’ skulle ta oss över hela världen, på en turné som pågick i princip nonstop i fyra år. Vi var överväldigade, omtumlade och vi sattes på prov på sätt vi aldrig hade föreställt oss, men det var så vi blev det bandet vi fortfarande är idag. Nu kliver vi tillbaka in i den bubblan och spelar vårt debutalbum live i sin helhet. Vissa av låtarna har vi aldrig framfört tidigare, och några har vi inte spelat under de senaste 15 åren. Det skall bli otroligt fint att återbesöka den omvälvande tid albumet representerar för oss och er som var med då, och att möta er som har växt in i vår värld under årens gång, i ett för oss väldigt speciellt sammanhang.”

Shout Out Louds bildades i Stockholm 2002, då under namnet Luca Brasi. Efter att de bytt namn till Shout Out Louds var en demoversion av den då kommande singeln ”Very Loud” med på musiktidningen Sonic’s CD-sampler (november 2002) och blev genast en av de mest efterfrågade låtarna i samplerns historia.

I mars 2003 släpptes EP:n ”100° EP” och under hösten samma år släpptes debutalbumet ”Howl Howl Gaff Gaff”. Året efter signerade Shout Out Louds ett skivkontrakt med amerikanska majorlabeln Capitol Records i Los Angeles och under 2005 gavs ”Howl Howl Gaff Gaff” ut globalt med några nya låtar.

Med debutalbumet i ryggen turnerade bandet runt hela världen, både som headliner men även som förband åt band som The Strokes, Kings of Leon och The Magic Numbers. Shout Out Louds har också spelat Coachellafestivalen två gånger.