Loyle Carner

Med debutalbumet ’Yesterday’s Gone’ från 2017 så vann Loyle Carner britternas hjärta. Fans av alternativ hiphop, kritiker och prisutdelare var alla eniga: Carner besitter en talang täljd av renaste guld. Uppföljaren ’Not Waving, But Drowning’ (2019) cementerade honom som en av samtidens mest angelägna rappare och den 21 oktober kommer det efterlängtade tredje albumet ’hugo’.

Loyle Carner heter egentligen Ben Coyle-Larner och artistnamnet är en blinkning åt den egna dyslexin – ett sätt att ta kontroll över oförmågan att hålla bokstäverna på plats. Kärleken till poesin föddes för att det var en plats utan språkliga regler. Idag borde eventuella språkliga komplex vara bortblåsta för Loyle Carner har hyllats unisont för sitt mästerliga textförfattande. Ekvilibristiskt, komplext och brännande uppriktigt skriver han om en maskulinitet i kris, familjemedlemmar och vänskapsrelationer och till skillnad från många av hans kollegor räds han inte för sårbarhet.

’Hate’, ’Nobody Knows (Ladas Road)’ och samarbetet med poeten John Agard på låten ’Georgetown’ är de tre singlarna från det kommande albumet ’Hugo’ som artisten hittills har delat i år. Och även om den textmässiga kvaliteten är lika övertygande som vanligt så hör vi här en mer anfallande Loyle Carner rappa över produktioner mer aggressiva än de tidigare tillbakalutade boom-bap produktionerna.