Neneh Cherry

Buffalo Stance briserade som en efterlängtad bomb när den släpptes 1988. Den var eklektiskt, feministisk, stenhård och rå.

Och Neneh Cherry var med sina korsade armar och sin utomjordiska coolhet den perfekta stjärnan. Men trots att debutalbumet Raw Like Sushi toppade listor över hela världen så kom inte Cherrys efterföljande karriär att följa den typiska mallen för en framgångsrik artist. Istället har hon genom decennierna uppvisat en sällsynt musikalisk integritet och genomgående behandlat sin musik som konst snarare än en handelsvara. Kanske är det inte så konstigt om man beaktar att hon växt upp med frijazzlegenden Don Cherry samt spenderade den första halvan av 80-talet i olika postpunk-konstellationer i London.

1996 kom skivan Woman, bland annat med den finstämda 7 Seconds tillsammans med Yousso N’Dour. Sedan var det relativt tyst om Neneh Cherry ett tag även om hon hann med att sjunga duett med Cher, och Chrissie Hynde, gästspel med Gorillaz, Kleerup och Teddybears. 2012 släppte hon också skivan The Cherry Thing tillsammans med det experimentella jazzbandet The Thing och 2014 var det äntligen dags för det första soloalbumet på 18 år: Blank Project. Tillsammans med producerande Four Tet och jazzelectronica duon Rocketnumbernine hade hon levererat ännu ett kompromisslöst verk som cementerade Neneh Cherry roll som stilbildande ikon. Samarbetet med Four Tets Kieran Hebdan och Rocketnumbernine gav mersmak och Neneh Cherry valde samma konstellation i skapandet av hennes nya fantastiska skiva Broken Politics (2018). Det brittiskt minimalistiska känns igen, men när brytpunkterna mellan det personliga och det politiska ska utforskas är anslaget mer eftertänksamt och försiktigt. Neneh Cherry fortsätter med andra ord det djupt inflytelserika genrekorsande som hon revolutionerade på 80-talet och i mars står denna levande legend på Debasers scen.