17 Maj 2023

Fem nya klara för Way Out West!

Hittills är strax över halva programmet till Way Out West släppt, och med det även stora namn som Blur, Håkan Hellström, Wizkid, Tove Lo, DEVO och boygenius. Nu har det blivit dags att lägga till ytterligare fem akter på affischen – Maja Francis, Cleo, Solen (SOW), High Vis [UK] (SOW) och 7ebra (SOW)!

De tre första Early Bird-kategorierna är redan slutsålda, och den sista varianten (2195 SEK) är på väg att sälja slut den med. Sedan en tid tillbaka finns även biljetter för en- och två dagar ute till försäljning! Köp dina idag.

Med en fot i skandinavisk pop och den andra i country har Maja Francis positionerat sig som en av landets mest unika artister och låtskrivare. Efter succén i Så Mycket Bättre inledde hon 2023 med att åka med som Special Guest på First Aid Kits Europaturné. Därefter följde hennes första egna turné, där samtliga stopp var helt eller snudd på slutsålda.

Trots att Cleo sedan länge hört till den svenska hiphopscenens viktigaste och mest mångfacetterade röster är faktiskt nya skivan ”Missaoui” hennes första svenska fullängdsalbum. Men ”Missaoui” inte är en debutskiva förutom på papperet. Fylld till brädden med erfarenhet, vishet, smärta och ja, livet, har Cleo skapat ett kraftfullt vibrerande magnum opus. Ett magnum opus som dessutom kammade hem Årets hiphop på Grammisgalan tidigare i maj.

Om nedstämdhet vore en tävling så skulle en satsning på Solen ha låga odds. Med sin skräniga indierock har Gävlebandet ända sedan den självbetitlade debuten 2012 krokryggat burit den melankoliska fanan med lika delar ångest som svart humor. Och de har nått fram. Svarat mot ett behov. Tröstat.

Genom att kombinera sin kärlek till amerikansk hardcore med Madchester-soundet och dyster postpunk har High Vis trätt fram som ett av Englands mest relevanta band just nu. Och givet alla medlemmarnas bakgrund i landets hardcore-scen, är det inte förvånande att ilska genomsyrar musiken – ilska över arbetarklassens situation, ilska över existensen. Men det är genom att låta denna vrede möta det sårbara, ibland till och med det hoppfulla, som High Vis identitet som band karvas fram.

Tvillingsystrarna Ella och Inez Johansson spelade musik tillsammans under hela uppväxten. Den minimalistiska musiken är rå men också dekorerad med hemsökt stämsång och längtansfulla, sparsmakade texter. 7ebras avtryck var omedelbart och duon har redan öppnat till band som Future Islands, Bob Hund och Dandy Warhols. Tidigare i vår kom också den utmärkta debuten ’Bird House’.