3 Apr 2023

Festivalen Malmö & Beyond intar Folkets Park i sommar – med Timbuktu, Cleo, Looptroop Rockers och Helt Off!

Sommaren är en dyrbar tid i Sverige och i år har minifestivalen Malmö & Beyond bestämt sig för att ge den det varmaste välkomnandet man kan föreställa sig. Den 9:e juni kommer nämligen Folkets Park i Malmö att förvandlas till en vibrerande, organisk hyllning till den stundande årstiden. Bland barer, foodtrucks och lyckliga människor kommer besökarna att få uppleva liveframträdanden från delar av Sveriges absoluta hiphop- och reggaeelit.

Timbuktu behöver väl egentligen inte någon närmare presentation. Folkkär, respekterad, ständigt föränderlig och beväpnad med ett brinnande socialt patos så har han förblivit relevant genom de tre senaste decennierna och inget tyder på att han tänker sluta. Tio hyllade soloalbum, otaliga Grammis-och P3 Guld-vinster och flera prestigefyllda uppdrag som programledare i TV och radio säger väl något om det enorma inflytande denna lundason åtnjutit. 2021 släppte han sitt ljuddrama ’Härifrån’ där lyssnarna får följa hans personliga resa genom livet – en resa som avslutades med låten ’Bygga Nytt’ tillsammans med Sabina Ddumba. I sommar återvänder Timbuktu till rötterna med en klassisk hiphop-show tillsammans med vännerna Julimar Santos, Esther Kirabo och DJ Large.

2022 tillhörde Cleo. Trots att hon sedan länge varit en av den svenska hiphop-scenens viktigaste namn har hon aldrig släppt ett album. Inte förrän nu. Och kanske är det en bra sak då ’Missaoui’ är fylld till brädden med erfarenhet, vishet, smärta och modern kvinnohistoria. Skivan är ett kraftfullt skälvande magnum opus och har välförtjänt mottagit en uppsjö av nomineringar och priser. Att ett av dem var P3 Gulds ’Guldmicken’ säger väl något om vilken naturkraft Cleo är på scen.

Det har gått 20 år sedan Looptroop Rockers släppte sitt numera ikoniska album ’The Struggle Continues’ och det är fortfarande ett antiauktoritärt mästerverk. Över producenten DJ Embees knastrigt själfulla samplingar rappade Promoe, Supreme och Cos.M.I.C med sina sylvassa texter sig rakt in i den svenska musikhistorien och blev på köpet ett av landets största hiphop-exporter någonsin. Bandet har dessutom valts in i prestigefyllda Swedish Music Hall of Fame. Dessutom kommer Helt Off att göra en efterlängtad comeback i Folkets Park. Det roots reggae-influerade bandet lyckas med konststycket att både skapa baktaktstung fest och angeläget samhällskommenterande på en och samma gång.

Utanför parken, på konstplanket, har Malmös egna Ola Kalnins kurerat en uppställning av Skånes och Danmarks allra finaste spraykonstnärer: Marr, Rens, Sek, Vader, Days, Hefa, Max Solca och Delicious Brains.

När festivalområdet stänger vid 22.00 så fortsätter festen inne på Moriska Paviljongen och den prominenta listan med artister fortsätter! På scen har vi albumaktuella STOR som med rätta fått ett rykte som en av de tyngsta och viktigaste låtskrivarna inom svensk hiphop. Förutom att släppa tre prisade album har STOR också hunnit göra succé på TV 4:s ’Så Mycket Bättre’. Att döma av de färska singlarna ’Ordning & Reda’ och ’Elden’ med Dizzy och Manny Falco så har vi ett nytt mästerverk att vänta. Uppträder gör också producenten och artisten Ayla som med sin unika hybrid av reggae och hiphop bland annat tilldelats Manifestgalans pris för Årets Rytm för sitt album ’Klarspråk’ samt Malmöbaserade Efia Abu som tillsammans med det fenomenala Drömbandet bjuder på autentisk och själfull roots reggae och soul på skånska. Vi kommer dessutom att få uppleva DJ-set av stjärnor som Besh One, Sabrina Zut, King Skraam och Frida Irave.

Datum: 9 juni 2023 – Malmö Folkets Park
Biljetter:
Biljetterna släpps onsdag 5 april klockan 10.00.
Åldersgräns:
18 år