9 Sep 2022

Les Big Byrd släpper nya albumet ”Eternal Light Brigade” och åker på höstturné!

Den 25 november släpper Les Big Byrd sitt tredje album ”Eternal Light Brigade” och att döma av den redan släppta singeln ”Eyes Like Dead Stars” verkar bandet återigen överträffa sig själva. I samband med albumsläppet väntar också en länge efterlängtad Sverige-turné!

Premiären blir på Scalateatern i Stockholm den 24 november och ett väldigt begränsat antal biljetter kommer släppas till denna kombinerade releasefest/konsert!

24 nov – Stockholm, Scalateatern
25 nov – Göteborg, Oceanen
26 nov – Lund, Mejeriet
1 dec – Uppsala, Katalin
2 dec – Jönköping, The Hush Hush Club
3 dec – Malmö, Plan B
10 dec – Linköping, Skylten
16 dec – Borlänge, Broken Dreams
17 dec – Örebro, Kulturkvarteret Volymen

Supergrupper har en tendens att vara bättre på papperet än i praktiken. Det gäller dock inte Les Big Byrd. Tvärtom så verkar den odiskutabla talangpoolen hos medlemmarna Jocke Åhlund (Caesars, Smile, Teddybears), Frans Johansson (Fireside) och Nino Keller (Caesars, The Slaves) tillsammans växa sig till en helhet ännu större än delarna – precis som det ska vara med riktigt bra band. Så när Les Big Byrd blandar sin egensinniga häxbrygd av psykedelisk rock, kraut, virvlande synthar och oemotståndliga pophookar lyckas de med konststycket att skapa något som andas sann frihet. Monotont, hypnotiskt och drivande men aldrig ens för ett kort ögonblick tråkigt, Les Big Byrds sinnesutvidgande rymdrock är en perfekt farkost för den som vill resa till kosmos i en rymdraket nedklottrad med uppgiven romantik.

Les Big Byrd debuterade 2014 med den utmärkta ”They Worshipped Cats” och redan året efter var de redo att spela in uppföljaren. Men ibland blir saker inte som man tänkt sig och kombinationen av producenten Pete ’Sonic Boom’ Kember och Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre) visade sig vara annat än optimal. Sessionerna gick i stöpet och först 2017 – när saker fått ligga på is ett tag – delade Les Big Byrd med sig av alstret Two Man Gang, som blivit deras största framgång hittills. År 2018 släpptes det hyllade albumet ’Iran Iraq IKEA’ och den 25 november landar äntligen nya albumet ”Eternal Light Brigade” och att döma av den redan släppta singeln ”Eyes Like Dead Stars” har bandet återigen överträffat sig själva.

Albumet är inspelat på Gotland och är resultatet av tre års arbete. På ”Eternal Light Brigade” ryms allt Les Big Byrd kommit att älskas för – repetitiva beats kantat av fuzziga gitarrer, virvlande synthar, sinnesutvidgande reverb och Jocke Åhlunds unika förmåga att sammanfoga det melankoliskt vackra med det överrumplande stökiga.