15 Dec 2022

The Jayhawks [US] till Sverige i vår!

Det anrika alt-countryslagskeppet The Jayhawks återvänder i vår till våra breddgrader för ännu en vända av tidlösa melodier, skimrande stämsång och glimrande gitarrer. The Jayhawks tillhör alt-countryns allra största hörnstenar, och på deras senaste album XOXO hittar du kärnan av The Jayhawks – Gary Louris, bandets huvudsaklige sångare, låtskrivare och gitarrist genom åren tillsammans med Marc Perlman, Tim O’Reagan och Karen Grotberg. Missa inte konserterna på Nalen i Stockholm den 10 april, Pustervik i Göteborg den 11 april och Slagthusets Teater i Malmö den 12 april. Biljetterna är släppta!

Senaste albumet ”XOXO” är första gången alla medlemmar bidrar med egna låtar och delar på att vara frontsångare, vilket skapat The Jayhawks bredaste musikaliska album, men utan att någonsin tumma på bandets integritet eller kvalitet. Det handlar fortfarande om klassisk Jayhawks, låtarna har sina rötter i genuin americana (The Byrds, Neil Young) det brittiska 60-tals popundret (The Beatles, The Kinks) och ringande power-pop (Big Star). Resultatet som alltid – hyllat för sina välskrivna melodier, strålande stämsång och starka låtar.

Tillsammans med Uncle Tupelo och sedemera Son Volt och Wilco lade Jayhawks grunden för det som kom att kallas alt.country, vad det nu betyder. De revolutionerade 90-talets alternativa rockscen och är föregångare till senare tids alternativa indierockscountrysuccéer som My Morning Jacket, Jonathan Wilson och Vetiver samt upprätthållare av klassisk amerikansk rocktradition ihop med namn som Chris Robinson Brotherhood, Wilco och Lucinda Williams.