19 Jul 2023

The Magnetic Fields till Sverige i november!

Inspiration är ju som bekant en lynnig kraft. Om man inte heter Stephin Merritt det vill säga. The Magnetic Fields har nämligen varit nästan provocerande bra sedan debuten 1992. Ta bara mästerverket ’69 Love Songs’ (1999) som likt namnet avslöjar innehåller 69 kärlekslåtar. Eller varför inte ’50 Song Memoir’ (2017) – ett 50 låtars album där varje spår sammanfattar ett år i Merritts då 50 år långa liv. Oavsett om musiken varit kammarpop körd genom ett lo-fi filter, folkig indierock, electropop eller shoegaze så är den röda tråden den tidlösa omedelbarheten i låtarna. Lika enkla som de är mystiska. Ovanpå allt har vi multiinstrumentalisten, producenten och sångaren Merritt, som levererar sina ömsint cyniska betraktelser med sin rika baryton.

Det står nu klart att The Magnetic Fields åker på Europa-turné 2023 – en förlängning av deras ”retrospektiva” turné med låtar från bandets tre decennier långa karriär. Vi kan vänta oss intima och orkestrala arrangemang, storslaget och nära, när sångaren och låtskrivaren Stephin Merritt får sällskap av Magnetic Fields-medlemmarna Sam Davol, Shirley Simms, Chris Ewen och Anthony Kazynski.

I samband med turnén firar man också släppet av bandets tolfte album, ”Quickies”, som släpptes i maj 2020 på skivbolaget Nonesuch. ”Quickies” är ett underbart utformat album med inte mindre än 28 listiga, humoristiska och korta låtar som varar mellan 0:17 och 2:35 minuter.

Hittills har Stephin Merritt skrivit och spelat in tolv album med Magnetic Fields, inklusive det älskade ”69 Love Songs” från 1999 och den hyllade boxen ”50 Song Memoir” från 2017, där varje låt i boxen representerar ett år av låtskrivarens liv.

Med stor pepp välkomnar vi legendarerna i The Magnetic Fields till Stockholm och Nalen 16 november och Göteborg och Pustervik 17 november.