Rotem Geffen

Sångerskan, pianisten och komponisten Nelly Klayman-Cohen, som framträder under namnet Rotem Geffen, frammanar med sin musik en samtidigt raffinerad och rå drömvärld. Alla som hört henne live eller på skiva vet att hon har en unik förmåga att skapa ett rum som vibrerar. Sammankopplad med pianot och med sin röst, har hon en närvaro som drabbar en, som påkallar ens uppmärksamhet och gör att man vill lyssna.

Hennes debutalbum ’You Guard the Key ’hämtar sitt lekfulla anslag ur ett avskalat pianodriv med inslag av frijazz och mörka eteriska underströmmar. Hon arbetar med fragment och minnen och använder sig av poesi i texter som växlar mellan hebreiska, tyska och engelska.

Musiken bärs upp av sinnlig klangkänsla samt orkestrering tillsammans med några av Stockholms mest innovativa improvisationsmusiker: Isak Hedtjärn, klarinett (Grismask, Viagra Boys, Fire! Orchestra); Milton Öhrström, synt, orgel (Urban Dentist, Honeywolf); Vilhelm Bromander, kontrabas (Joe Davolaz, Lisa Ullén, Fredrik Rasten); Alex Zethson, synt, orgel (Vathres, Angles, Mariam the Believer) Josef Alin, cello; Katt Hernandez, fiol (Vashti Bunyan, Fire! Orchestra); och Leo Svensson Sander, cello (The Tiny).

Våren 2024 släpps hennes uppföljande album ’The Night is the Night’. Texterna är skrivna på tyska, engelska och hebreiska, och utforskar tankevärldar som berör minnande, kärlek och sorg, men också en sorts nattens poetik. På skivan har hon samarbetat med producenten Alex Zethson. Och resultatet är ett album med en varierad och dynamisk instrumentation, där låtarna genomsyras av ett naivistiskt skimmer som balanseras av svärta, tyngd och en lågmäld intensitet – i såväl texter som musik.

PRESSBILDER

Mattias Pettersson
11.53 MB
10.88 MB
Knotan
2.02 MB

MUSIK

Boka artist