Sara parkman foto Nina Andersson Voigt 1 Sara parkman foto Nina Andersson Voigt 1

SARA PARKMAN

Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 kom det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Ett år senare skapade hon tillsammans med Samantha Ohlanders albumet och föreställningen Matriarkerna med gäster som Lena Willemark, Ellika Frisell och Marie Selander. Hon har även skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland. 2017 vann Sara priset Årets Artist vid Folk- & Världsmusikgalan och 2018 vann Matriarkerna pris som Årets Album.

2019 tog hon emot SKAPs aktivistpris. Fäboland blev utvald till scenkonstbiennalen 2017 och 2018 fick hon stipendium från STIM. Hon har sommarpratat i P1 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam.

Sara Parkman släpper musiken på nya egna skivbolaget Supertraditional som hon driver ihop med andra musiker och kreatörer – ett skivbolag för samtida folkmusik:

"Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Supertraditional vill skapa plats för både samtal och total feeling. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns.”

Supertraditional drivs av musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth. Distribution av ALOADED.

Sara Parkmans tredje album ”Vesper” är en skiva att inte bli riktigt klok på. Och det är menat som beröm. (...) Det bågnar av körer, svepande syntklanger, folklåtar, episk pop, psalmer, klimatgrubbel. Det är brokigt, mäktigt

DN Kultur (4 av 5)

Sara Parkman är en urkraft. En enveten jäkel som kärleksfullt men bestämt tagit folkmusiken och dess kultur i kragen, ruskat om, vänt upp och ned och ifrågasatt och utmanat och kastat den på samtidens rätt skitiga matta. Men som också vågar vara skör, ledsen och liten. Det är så stor konst skapas.

Göteborgs Posten (5 av 5)

Vesper är en politisk fackla. Mot kapitalism, konsumtion och miljöförstöring. Om andlighet och eufori. Av den politiska potentialen i folket och vad religion gör med människor. Vesper är på många sätt helt genial. När sista stråken tystnar är jag helt golvad

HYMN (9 av 10)

PRESSBILDER

MUSIK

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.