Sara Parkman

Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. 

När hennes senaste album ”Eros Agape Philia” gavs ut i oktober 2022 möttes det av översvallande recensioner. Nöjesguiden delade ut sitt allra högsta betyg och skrev: ”Det är folkligt, mystiskt, mäktigt och modernt.” Gaffa, som gav betyget fem av 6, skrev: ”En välbehövlig motvikt mot de som tror att folkmusiken hör hemma på ett hembygdsmuseum.” Albumet blev Sara Parkmans breda genombrott och låg högst upp på DN’s albumtopplista i inte mindre än fem veckor.

Genom åren har Sara Parkman flerfaldigt prisats vid Folk- och Världsmusikgalan, tilldelats Dagens Nyheters Kulturpris, utsetts till årets bästa liveakt på Manifestgalan och till Årets folkmusik på Grammisgalan.

Förutom albumsuccén har Sara Parkman hunnit med flera helt utsålda turnéer och också gästat Jill’s Veranda i Nashville.

Under sommaren 2023 gav sig Sara Parkman ut på en omfattande turné men sammanlagt 18 turnéstopp i Sverige och Norge, inklusive Rosendal Garden Party i Stockholm och Way Out West i Göteborg. Dessutom kammade hon hem priset för “Årets Folkmusik” på Grammisgalan 2023.

Sara Parkmans tredje album ”Vesper” är en skiva att inte bli riktigt klok på. Och det är menat som beröm. (…) Det bågnar av körer, svepande syntklanger, folklåtar, episk pop, psalmer, klimatgrubbel. Det är brokigt, mäktigt

DN Kultur (4 av 5)

Sara Parkman är en urkraft. En enveten jäkel som kärleksfullt men bestämt tagit folkmusiken och dess kultur i kragen, ruskat om, vänt upp och ned och ifrågasatt och utmanat och kastat den på samtidens rätt skitiga matta. Men som också vågar vara skör, ledsen och liten. Det är så stor konst skapas.

Göteborgs Posten (5 av 5)

Vesper är en politisk fackla. Mot kapitalism, konsumtion och miljöförstöring. Om andlighet och eufori. Av den politiska potentialen i folket och vad religion gör med människor. Vesper är på många sätt helt genial. När sista stråken tystnar är jag helt golvad

HYMN (9 av 10)

PRESSBILDER

Märta Thisner

MUSIK

För att boka denna artist, se nedan kontaktuppgifter.