Sharon Van Etten

Sharon Van Etten är tillbaka! Många är vi som har saknat hennes mördande ärlighet, magnifika röst och djupt innerliga bekännelser. Med nya skivan ”Remind Me Tomorrow” runt hörnet ska Van Etten återigen ut på vägarna och i Sverige är det Göteborg och Stockholm som får den stora äran!

Det finns tillfällen då man tror att allt som går att sjunga om kärlek och längtan redan är sjunget. Att man är mätt och att referenserna för länge sedan är tömda. Men sedan kommer det någon som Sharon Van Etten, som med en mördande ärlighet påminner en om tematikens eviga relevans. Men Van Etten gör det inte med storslagna formuleringar utan med naken diskbänksrealism som kan vara lika romantisk som den är becksvart. Det är ömsom skört och ömsom starkt, ömsom hopplöst och ömsom förhoppningsfullt. Med andra ord: djupt mänskligt. Och Sharon Van Ettens röst är den perfekta farkosten för dessa ytterligheter när den, tillsynes utan friktion, rör sig mellan kraftfullt vibrerande och försiktigt viskande. Om det finns någon som helst skillnad mellan låtarnas jag och Sharon själv är oklart, men om så är fallet förtjänar hon en utmärkelse för en överjordiska empati. Oavsett så är bekännelserna så smärtsamt nära att effekten förblir terapeutisk.

New Jerseys Sharon Van Ettens första skiva kom redan 2010 men det var med den tredje skivan Tramp (2012) som hon fick ett större genomslag. Sedan dess har hon hunnit vara skådespelare i den hyllade TV-serien The OA, gjort filmmusik, pluggat, sjungit i nya säsongen av Twin Peaks samt släppt det superhyllade albumet Are We Here Yet (2014). Utöver detta har Van Ettenblivit mamma så det är med stulen tid som hon färdigställt det kommande albumet Remind Me Tomorrow. Första smakprovet, fantastiska nya singeln Comeback Kid, visar upp en experimentsugen Sharon Van Etten som utforskar ett mer energiskt, synthmättat anslag. Nu har det blivit dags för Sharon Van Etten att besöka Sverige! Två konserter kommer att ges, en på Kägelbanan och en på Pustervik. Det är svårt att komma på något skäl för att inte gå.